Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Planovi za pan-europsku elektroenergetsku mrežu iznositi će 1% računa korisnika E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 02 Ožujak 2012 13:36

Plan za pan-europsku elektroenergetsku mrežu, ukupne vrijednosti 204 milijardi eura, koštati će manje od 1% iznosa računa za električnu energiju. Plan, kojeg izrađuje Europska mreža operatora prijenosnog sustava za električnu energiju (European Network of Transmission System Operators for Electricity (ENTSO-E)), bi trebao približiti Europu pan-europskoj elektroenergetskoj mreži.

Obnova elektroenergetska mrežePlan dolazi u vrijeme kada članovi europskog parlamenta i predstavnici država članica raspravljaju o prijedlogu infrastrukture koji je Europska komisija predstavila u studenom prošle godine. Komisija predlaže financiranje projekata izgradnje elektroenergetske infrastrukture koji su u zajedničkim interesima, i to u iznosu od 9,1 milijardi eura, te namjerava ubrzati administrativne procedure.

ENTSO-E-ov prvi službeni desetogodišnji plan razvoja je korak bliže ostvarivanju pan-europske mreže, no odnos između ovog plana i prijedloga Komisije nije sasvim jasan, naglasio je Paul Wilczek, viši savjetnik regulacije poslovanja u EWEA. ENTSO-E plan razvoja uključuje europske ciljeve za obnovljive izvore energije do 2020. godine, važnu stavku koja nije bila uključena u “pilot” planu.

Ovaj plan bi trebalo gledati kao nacrt buduće europske mreže, no još nije jasno hoće li Komisija poduprijeti projekte koji nisu uključeni u ENTSO-E planu. EWEA smatra kako bi izvedivi i korisni projekti trebali biti podržani, iako nisu dio zadnjeg ENTSO-E plana, zaključio je Wilczek.

ENTSO-E plan također naglašava slijedeće:

  • Jedan od tri investicijskih projekata elektroenergetske mreže trenutno kasni sa rokovima zbog dugotrajnih administrativnih procedura, stoga je potrebno dodatno ubrzati procedure, kao što je i naglašeno u prijedlogu Komisije.
  • Međupovezanost projekata koji omogućuju integraciju obnovljivih izvora energije mogla bi smanjiti emisije za 170 milijuna tona, što je ekvivalent isključenju 85 milijuna vozila sa europskih cesta.

 

Cijeli ENTSO-E plan moguće je pročitati ovdje.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     elektroenergetska mreža      EU      ENTSO-E      Europska komisija      obnova mreže
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?