Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Solarna ćelija koja se sama obnavlja E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 11 Veljača 2011 20:08

Tijekom vremena većina solarnih ćelija, zbog dugotrajnog izlaganja sunčevim zrakama, degradira i postane beskorisna, a njihova zamjena i samo održavanje čine veliki trošak.

Istraživačka grupa sa sveučilišta Purdue, u Indiani, pronašla je način kako upotrebom ugljikovih nanocijevi i DNK stvoriti solarnu ćeliju koja će se sama obnavljati.

U razgovoru za Science Daily, profesor asistent strojarstva na sveučilištu Purdue, Jong Hyun Choi objasnio je da je njegova grupa stvorila umjetni fotosustav koristeći optičke nanomaterijale kako bi prikupili solarnu energiju koja se pretvara u električnu.

Koristeći biljke kao svoj izvor inspiracije, koje se same obnavljaju upotrebljavajući prirodni fotosintetički sustav, dizajn koristi neobična svojstva strukture zvane jednozidne ugljikove nanocijevi. Choi, čija istraživačka grupa trenutno radi u centrima u Purdue-ovom istraživačkom parku, kaže da ih koriste kao molekularne žice u laganim ćelijama, te smatra da takav pristup, iako je još u ranoj fazi istraživanja, nudi obećanje za industrijalizaciju.


Izvor: www.purdue.edu

Fotoelektrokemijske ćelije rade na način da pretvaraju sunčevu svjetlost u električnu energiju upotrebljavajući elektrolit. Ćelije sadrže pigmente koji upijaju svijetlost, kromofore, molekula nalik klorofilu, koje se razgrađuju kada su izložene sunčevoj svjetlosti.

Kritični nedostatak konvencionalne fotoelektrokemijske ćelije je upravo ta razgradnja, izjavio je Choi. Istraživanje njegovog tima ima u cilju savladati ovu prepreku prateći prirodni put – kontinuiranom zamjenom oštećenih pigmenata novima.

Ovakva vrsta samoobnavljanja odvija se kod biljaka svakog sata, kaže Choi. Ukoliko bi solarne ćelije bile dizajnirane da čine isto, mogle bi djelovati punim kapacitetom u nedogled, odnosno cijelo vrijeme dodavanja kromofora.

 

Izvor: inhabitat.com

Tags:     solarna ćelija      FN      PV      istraživanje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?