Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Da li se neželjeni ugljični-dioksid može iskoristiti za proizvodnju električne energije? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 07 Siječanj 2014 23:31

Istraživači razvijaju novu vrstu geotermalne elektrane koja bi spremala neželjeni ugljični-dioksid ispod zemlje, te ga koristila kao sredstvo kojim bi se dvostruko povećala efikasnost proizvodnje električne energije u odnosu na postojeće načine proizvodnje električne energije iz geotermalne energije.

Tehnologija za implementiranje ovoga dizajna već postoji u drugim industrijama, tako da su istraživači optimistični i smatraju da bi njihov pristup mogao proširiti korištenje geotermalne energije u Sjedinjenim Američkim Državama na puno veću razinu u odnosu na danas. Prvi prikaz proširenog dizajna te tehnologije zajedno sa kompjuterski animiranim filmom je predstavljen sredinom prosinca na sastanku Američkog geofizičkog udruženja.

Novi dizajn elektrane predstavlja kombinaciju između tipične geotermalne elektrane i LHC-a (Large Hadron Colider). Dizajn se sastoji od serije koncentričnih prstenova na horizontalnim bunarima duboko ispod zemlje. Unutar tih prstenova, CO2, dušik i vjetar cirkuliraju odvojeno te vuku toplinu koja se nalazi duboko ispod zemlje na površinu gdje se onda ta toplina može iskoristiti za proizvodnju električne energije. Tipična geotermalna elektrana koristi toplu vodu koja se nalazi duboko ispod zemlje, te onda iskorištava toplinu vode za proizvodnju električne energije, nakon čega se ohlađena voda vraća nazad u zemlju. Kod ovog novog dizajna se dio vode mijenja sa CO2 ili nekom drugom kombinacijom tekućina, te se time povećava efikasnost.

Naime CO2 efikasnije od vode izvlači i prenosi toplinu. Prema prvim istraživanjima koje su razvili Martin Saar i drugi sa Sveučilišta Minnesota, ovakav sustav je dvostruko efikasniji od konvencionalnih geotermalnih sustava. S ovakvim sustavom bi se uvelike mogao povećati broj potencijalnih lokacija za korištenjem geotermalne energije. Trenutačno na ovom projektu rade Sveučilište Ohio i Minnesota, te Lawrence Livermore National Laboratory.

Oni procjenjuju da bi geotermalne elektrane ovoga tipa mogle spremiti i do nekoliko stotina GWh električne energije kroz period od više dana pa i mjeseci, te bi se ta energija mogla koristiti prema potrebi. Pod zemljom bi se mogao spremiti CO2 pod tlakom zajedno sa dušikom, a ti plinovi bi ispuštali toplinu na površini kada to zatraži operator mreže. Takav sustav bi praktički funkcionirao kao baterijski sustav.

Prema kompjuterskoj simulaciji, sustav širok 10 milja koji se sastoji od koncentričnih prstenova koji bi se nalazili tri milje ispod razine zemlje bi mogao proizvoditi do pola gigavata električne energije, što je i 10 puta više nego što proizvodi prosječna geotermalna elektrana u SAD-u. Osim toga ovakva elektrana bi mogla spremiti i do 15 milijuna tona CO2 godišnje, koliko proizvedu tri prosječne termoelektrane na ugljen.

Trenutno je jedna od negativnih strana ovog koncepta ta da bi ovakva geotermalna elektrana morala biti spojena na veliki izvor CO2, kao što je termoelektrana i to kroz nekakav sustav cijevi. Ipak, postoji mogućnost izgradnje ovakve elektrane bez upotrebe CO2, tj. samo uz upotebu dušika. Trenutačno se radi na detaljnijem kompjuterskom modelu, te ekonomskoj analizi za specifične lokacije u SAD-u. Demonstracijski projekt kojeg razvija tvrtka Heat Mining CO., koja je nastala iz Sveučilišta Minnesota bi trebao ući u pogon 2016. godine.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     co2      geotermalne elektrane      ugljični-dioksid      proizvodnja električne energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?