Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Hidroelektrana Ombla kreće u izgradnju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 10 Prosinac 2010 19:57

HEP je javio da je uprava prije nekoliko dana donijela odluku da se kreće u izgradnju hidroelektrane Ombla, koja bi se trebala izgraditi kod Dubrovnika.

Odluku uprave treba još potvrditi Nadzorni odbor, a očekuje se da će ta odluka biti potvrđena, te bi se time moglo krenuti u gradnju te hidroelektrane nakon mnogih odgađanja. Investicija u projekt se procjenjuje na 130 do 150 milijuna eura, a točna cifra će biti poznata nakon što se dobiju rezultati raspisanog javnog natječaja za izvođenje radova.


Skica HE Ombla, izvor: www.gfmo.ba

Hidroelektrana Ombla bi trebala biti podzemna hidroelektrana (prva takva u Hrvatskoj), a nalazila bi se na lokaciji Rijeka dubrovačka, na rijeci Omble, oko dva kilometra od Dubrovnika. Godišnja proizvodnja bi joj trebala biti oko 220 GWh električne enrgije. Paralelno s gradnjom Omble bi se izgradio veći broj trafostanica i dalekovoda kako bi se eliminirali problemi opskrbe na području Dubrovnika, a koji su bili posljedica samo jednog 110-kilovoltnog dalekovoda koji je opsrkbljivao tu regiju (dalekovod Ston-Komolac). HEP bi uložio oko 70 milijuna eura za gradnju trafostanice Plat i priključnih vodova, te bi se time trebalo na minimum smanjiti ispadi električne energije u Dubrovniku i okolici. Gradnja bi mogla početi već početkom iduće godine.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?