Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Objavljen javni poziv za male hidroelektrane u Srbiji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 20 Veljača 2013 21:52

Srpska Ministrica energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Prof. dr Zorana Mihajlović objavila je u utorak, 19. veljače 2013. godine javni poziv za izgradnju malih hidroelektrana u Srbiji. Javni poziv obuhvaća čak 317 lokacija u koje je moguće uložiti od 120 do 200 miliona eura.

Procijenjeno je da je na izgradnji tih hidroelektrana u Srbiji moguće otvoriti oko 1.000 novih radnih mesta, rekla je na konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije ministrica Zorana Mihajlović. Ovo je prvi put da Vlada Srbije na tako javan i transparentan način poziva investitore da ulažu u obnovljive izvore energije, rekla je ministrica i dodala da u Srbiji mora da se prekine praksa dogovora sa investitorima u obnovljive izvore energije "u četiri oka".

Javni poziv za izgradnju malih hidroelektrana će trajati 45 dana, do 5. travnja, nakon čega će ministarstvo sa zainteresiranim investitorima i predstavnicima lokalne samouprave sklopiti sporazum o suradnji za izgradnju tih objekata.

Planira se izgradnja svih hidroelektrana do 2015. godine, najkasnije2016., a godišnja proizvodnja bi im trebala biti oko 400 gigavat sati električne energije. Ukupna snaga  hidroelektrana koje će biti izgrađene u 17 općina u Srbiji je oko 110 MW.

Ministrica Zorana Mihajlović je rekla da je ovo samo prvi javni poziv, i da će biti još javnih poziva za izgradnju malih hidroelektrana u Srbiji jer je od ukupno 950 lokacija na kojima je moguće izgraditi takve elektrane do sada pušteno u pogon samo 19 hidroelektrana.

Svi zainteresirani za ulaganje u izgradnju malih hidroelektrana u okviru prvog javnog poziva imati će rok od šest meseci da se izjasne o tom ulaganju. Za objekte snage do jednog megavata biti će izdavane suglasnosti, a za objekte snage veće od jednog megavata energetske dozvole,. Poziv je objavljen u pojedinim domaćim dnevnim listovima  i "Financial timesu", a kompletan materijal zainteresirani mogu preuzeti i na stranici ministarstva. Ministrica Zorana Mihajlović je najavila da će uz taj javni poziv i otvaranje takozvanog "ureda za brze odgovore" investitorima, Srbija uspjeti da do 2020. dostigne cilj od 27 posto proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Mihajlović je najavila i da će investitorima, koji ne budu ispunili svoje obaveze i ulaganja u planiranom roku, biti oduzete energetske dozvole te će biti dane drugim "ozbiljnim" investitorima koji će moći investiciju realizirati.

Izvor: www.merz.gov.rs

Tags:     srbija      male hidroelektrana      zorana mihajlović      javni poziv      vlada
 
Komentari (1)
male hidro elektrane
1Četvrtak, 21 Ožujak 2013 16:44
Nenad Habek
Postovana Gospodo,

To će biti prva hidro elektrana u svijetu koja ispuni zakone EU.

http://www.habek-wasserkraftwerke.de/index.php/de/broschueren

srdacni Pozdrav
N.Habek

Mobil: +49(0)17637710105
e-mail: nhabek@gmx.de
www.habek-wasserkraftwerke.de

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?