Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

FZOEU objavljuje natječaj za OIE u hotelijerstvu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 29 Rujan 2012 00:04

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u listopadu će raspisati natječaj za provedbu energetskih pregleda turističkih objekata, a do kraja godine za korištenje obnovljivih izvora energije u hotelijerstvu.

Mogućnost sufinanciranja dosad je koristilo pet hotelskih kuća, a na održivi razvoj turizma uloženo tek 4 i pol milijuna kuna. S profiliranjem Hrvatske kao zelene destinacije to bi se trebalo promijeniti, ističe Marija Šćulac Domac iz Fonda.

Radi povećanja energetske učinkovitosti u turističkom sektoru objekti veći od tisuću četvornih metara morat će do kraja godine proći energetski pregled. Najavila je to Nada Marđetko Škoro iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. O velikom potencijalu za uštede dovoljno govori podatak da je potrošnja energije u hotelima, restoranima, marinama i drugim objektima 2010. bila pet i pol posto veća nego prethodne godine.

"Obaveza za sve zgrade javne namjene je da se provode pregledi i da se certificiraju. One koje su veće od tisuću kvadrata do kraja ove godine, a one koje su veće od 500 do kraja iduće godine. Svrha provođenja energetskog pregleda je utvrđivanje isplativosti, mogućnosti za smanjenje energije u građevinama, između ostalog izdavanje certifikata zgrade te utvrđivanje ušteda nakon provedenih mjera energetske učinkovitosti", pojasnila je Marđetko Škoro.

Izvor: www.index.hr

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?