Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

OIE u regiji

Hidroelektrana Lešće E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 31 Prosinac 2010 20:50

Hidroelektrana Lešće je prva hidroelektrana izgrađena u Hrvatskoj od kada je Hrvatska postala samostalna država. Planovi za njenu gradnju su postojali još od osamdesetih godina, a po njima je Lešće trebala biti druga od pet planiranih hidroelektrana na rijeci Dobri (prva je hidroelektrana Gojak izgrađena još 1959. godine).

Prema studiji Elektroprojekta d.o.o. iz 1995. procijenjeno je da bi cijela izgradnja hidroelektrane trebala koštati oko 90 milijuna dolara, što je na kraju i bila cijena glavnog dijela izgradnje projekta (oko 440 milijuna kuna). Ukupna investicija je na kraju ipak narasla do astronomskih 700 milijuna kuna pri puštanju u probni pogon u rujnu 2010. godine.

Hidroelektrana Lešće
Slika 1

Hidroelektrana Lešće
Slika 2

Sami pripremni radovi za gradnju hidroelektrane počeli su u rujnu 2005., a glavni radovi započeti su u studenom 2006. godine. Gradnju je izvodio konzorcij kojega su činili Ingra, Končar – Inženjering za energetiku i transport i Konstruktor-inženjering. Turbine je izgradio i postavio slovenski Litostroj. Na slikama 1 do 5 možete vidjeti kako su radovi u lipnju 2008. bili već u visokom stupnju gotovosti.

Hidroelektrana Lešće
Slika 3

Hidroelektrana Lešće
Slika 4

 Index članka
Hidroelektrana Lešće
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?