Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Predstavljen Deep Green E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 29 Kolovoz 2013 14:07

Nedavno je predstavljena nova tehnologija kojom bi se moglo iskorištavati energiju mora, odnosno energiju plime i oseke. Riječ je o uređaju naziva Deep Green, čija se ispitivanja do moguće komercijalizacije provode u irskom Strangford Lough.

Uređaj Deep Green dizajnirao je Magnus Landberg, a razvija ga švedska kompanija Minesto, u suradnji sa kompanijama BGA Invest, Midroc New Technology, Saab Group i sveučilištem Chalmers University of Technology.

Riječ je o uređaju koji na vrlo jednostavan način energiju plime i oseke pretvara u električnu energiju, a čiji je princip rada, i sam dizajn, vrlo sličan kiteu za iskorištavanje energije vjetra. Uređaj se sastoji od krila i agregata, te je usidren na morsko dno; prolaskom vode kroz hidrodiamičko krilo stvara se potisak koji omogućava uređaju kretanje kroz vodu što rezultira rotacijom agregata i stvaranjem električne energije.

Deep Green

Deep Green se pokreće već pri brzinama struje od 1-2,5 m/s, što ga, za razliku od sličnih postojećih uređaja, čini iznimno financijski konkurentnim. Njegova ukupna težina iznosi sedam tona, što je daleko manje od konkurentnih uređaja, a što omogućava upotrebu manjih brodova i kranova prilikom transporta do željene lokacije.

Tijekom siječnja 2013. godine Minesto je započela s ispitivanjem prototipa, koje se, djelomično financirano od strane švedske Agencije za energetiku, provodi u tunelu za ispitivanje u SSPA u Gothenburgu. Nakon toga, na lokaciji Strangford Lough, nastavljena su ispitivanja na moru koja će trajati slijedeće dvije godine. Prototip snage 3 kW za sada nije spojen na elektroenergetsku mrežu, no nakon prikupljanja i obrade svih podataka, slijedeće ljeto se očekuje postavljanje i spajanje uređaja snage 500 kW. Kompanija očekuje da će sredinom 2015. godine, u fazi pedkomercijalizacije, biti u mogućnosti postaviti uređaj pune veličine koji će biti spojen na elektroenergetsku mrežu.

 

Izvor: http://www.minesto.com/

Tags:     Deep Green      energija plime i oseke      energija mora      Minesto      kite      novitet
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?