Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Ulaganje u OIE tokom 2010. je bilo veće nego u elektrane na fosilna goriva E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 27 Studeni 2011 19:36

Obnovljivi izvori energije su po prvi puta nadmašili fosilna goriva u investicijama u izgradnju novih elektrana, čime se još jednom pokazalo da svjetska financijska kriza nije toliko utjecala na taj sektor, nego da se naprotiv sve više ulaže u obnovljive izvore energije, a sve manje u elektrane na fosilna goriva.

Prema procjeni Bloomberg New Energy Finance električna energija iz vjetra, solara, valova i biomase je tokom prošle godine privukla investicije u iznosu od 187 milijardi dolara, dok su prirodni plin, ugljen i nafta privukli investicije vrijednosti 157 milijardi dolara. Ubrzana instalacija solarne energije i energije vjetra je smanjila cijenu opreme, te je čista energija postala kompetitivnija u odnosu na ugljen.

Ova procjena pokazuje da se svijet pomiče prema većem korištenju obnovljive energije iako nema svjetskog dogovora o smanjenju stakleničkih plinova. Predstavnici više od 190 zemalja će se sastati u Durbanu, JAR-u, 28. studenoga kako bi pokušali dogovoriti nove mjere za ograničenje emisija CO2. Cilj sastanka je osnovati fond od 100 milijardi dolara godišnje za pomoć klimi, a koje bi bogate zemlje trebale staviti na raspolaganje zemljama u razvoju do 2020. Provjera i praćenje emisija kod pojedinih zemalja je isto dio plana. Budućnost Kyoto protokola je s druge strane upitna jer Rusija, Kanada i Japan ne žele postaviti nove ciljeve nakon 2012. dokle god SAD, Indija i Kina (najveći zagađivači) ne ratificiraju taj protokol.

Ukupne instalacije operatora vjetroelektrana ove godine će biti 43 GW, te 48 GW iduće godine, a solara 26,4 GW, te 27,8 GW iduće godine. Unatoč takvom velikom rastu, kompanije iz obnovljivog sektora imaju problema jer je rastuća potražnja potaknula preveliki rast proizvodnje čime sada neke kompanije smanjuju predviđanja za prodaju i ostvarenje prihoda ove godine. Recesija u Europi je isto donekle smanjila ukupnu potražnju. Financijski problemi će smanjiti i potrošnju razvijenih zemalja do 2015. u postupcima očuvanja klime što uključuje i poticaje za OIE.

Izvor: www.bloomberg.com

Tags:     obnovljivi izvori energije      bloomberg      vjetar      solar      biomasa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?