Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

DR Kongo i JAR potpisali sporazum o razvijanju hidroelektrana Grand Inga ukupne snage 40.000 MW E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 17 Studeni 2011 18:26

Ministri energetike Demokratske Republike Kongo i Južnoafričke Republike su potpisali sporazum o suradnji za razvoj prve faze predložene hidroelektrane Grand Inga koja bi imala snagu 40.000 MW a nalazi se na rijeci Kongo u Kongu.

Sporazum cilja na početak razvoja velikih projekata za energetiku u pod Saharskoj Africi, a koji se posebno tiču hidroelektrana. Taj projekt neće pomoći samo Kongu nego cijelom Afričkom kontinentu. Pregovori su počeli odmah te bi trebali završiti u roku šest mjeseci, te bi se tako postigao potreban okvir za implementaciju projekta.

Sama hidroelektrana bi mogla opskrbljivati čak 500 milijuna ljudi u Africi električnom energijom, te je vrlo važan korak u razvoju Konga, a i same Afrike. Sporazum omogućuje Eskomu – JAR elektroprivredi i Kongovoj elektroprivredi Societe Nationale d Electricete da uđu u pregovore za izvođenje samog projekta.

Ranije ove godine su Aecom i Electricite de France dobili 13,4 milijuna dolara vrijedan projekt za izradu studija isplativosti hidroelektrane Grand Inga i njenih prijenosnih mreža. U pitanju su četiri prijenosne mreže (Inga-Nigerija, Inga-Egipat, Inga-JAR kroz Zambiju i Inga-JAR) koje bi imale više od 8.000 milja. Samu studiju je platila Afrička banka za razvoj.

Prvi dio Grand Inge bi trebala biti Inga 3 projekt od 4.300 MW, a Kongo je u ožujku zvao konzultante da naprave projekt revitalizacije i plan održavanja za postojeće hidroelektrane Inga 1 i Inga 2 čije su snage 350 MW i 1.424 MW. Te dvije trenutačno daju samo 500 MW snage.

Izvor: www.hydroworld.com

Tags:     kongo      južnoafrička republika      grand inga      hidroelektrana      afrika
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?