Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Audi A2 na električni pogon E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 24 Listopad 2011 18:22

Proizvodnja automobila Audi A2 obustavljena je prije šest godina, a na ovogodišnjem sajmu automobila u Frankfurtu kompanija je predstavila njegov novi koncept. Riječ je o električnom automobilu koji bi se na tržištu trebao pojaviti 2013. godine.

Konceptni primjerak je 3804 mm dugačak, 1693 mm širok i 1494 mm visok, a pokreće ga elektromotor koji pri vršnom opterećenju razvija 116 KS i 270 Nm okretnog momenta. Litij ionska baterija, koja se nalazi u dvostrukoj podnici sprema 31 kWh energije, od čega je iskoristivo 24 kWh.

Audi A2 trebao bi imati doseg od 200 km u Europskom ciklusu vožnje, a potpuno punjenje baterije trajati će oko četiri sata preko kućne 230 voltne utičnice. Koncept je konstruiran za novu beskontaktnu tehnologiju punjenja (Audi Wireless Charging).

Pri izradi su korištene velike količine aluminija i plastike ojačane ugljučnim vlaknima, pa masa automobila iznosi 1150 kg, što omogućava ubrzavanje od 0 do 100 km/h za 9,3 sekunde, a maksimalna brzina je ograničena na 150 km/h, radi osiguravanja što većeg dosega. Upravljački sustav i kočnice su 100 % električni, što znači da nisu ni na koji način mehanički ili hidraulički povezani s volanom ili papučicama.

Unutrašnjost automobila pojednostavljena je do maksimalnih granica. Vozač upravlja svim važnim funkcijama preko ekrana osjetljivog na dodir koji je ugrađen u upravljač, a dvije dodatne površine za upravljanje raznim funkcijama podižu se s vozačeve desne strane kada se upali automobil.

Ovim modelom u Audiu najavljuju i nekoliko novih tehnologija: novi panoramski stakleni krov koji se pritiskom prekidača zatamnjuje; nova LED svjetla gdje prednja svjetla upotrebljavaju tzv. mikro-reflektore kako bi stvorila snažno, no nezasljepljujuće dugačko svjetlo; stražnja svijetla se prilagođavaju uvjetima vidljivosti u okolini, a stražnja maglenka putem laserskih dioda projicira crveni trokut na površinu ceste kao upozorenje u slučaju potrebe.Duž cijelog automobila ugrađeno je dinamičko osvjetljenje (Dynamic Light) koje služi kao bočni marker, te aktiviranjem žmigavaca to osvjetljenje „pulsira“ svom dužinom dodatno povećavajući sigurnost.

Predstavljeni koncept ima ugrađene sve Audi connect tehnologije; Bluetooth online telefon u automobilu ga spaja na Internet preko UMTS modula, a WLAN hotspot funkcija omogućuje putnicima da surfaju, te šalju i primaju e-mail poruke s njihovih mobilnih telefona. Brza podatkovna veza isporučuje specijalno pripremljene vijesti i informacije u vozilo. Trenutne usluge koje Audi nudi za navigaciju su: karte sa slikama sa Google Earth aplikacije, Audi online prometne informacije, pretraživanje Google POI informacija uz pomoć glasa i Google Street View.

 

Izvor: http://www.audi.com

Tags:     Audi      električni automobil      Europa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?