Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Predsjedništvo EU u Poljskoj poziva na suradnju članica vezano za energetsku infrastrukturu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 20 Rujan 2011 18:23

Ministri Europske unije za energetiku sastali su se danas u Poljskoj kako bi raspravili o potrebi za suradnjom članica vezano za elektroenergetsku međupovezanost, što bi pridonjelo zajedničkoj energetskoj sigurnosti u EU.

Rasprava se bazirala na dokumentu poljskog predstavništva Europske unije kojim se tvrdi kako Unija neće uspjeti ostvariti međunarodno energetsko tržište ukoliko se ne osnaži elektroenergetska međupovezanost.

Veća međupovezanost također će omogućiti Uniji da ostvari sigurnost u dobavi energije, bolju integraciju obnovljivih izvora energije, te korištenje tehnologije „smart grid“. Sve to zajedno smanjiti će troškove, navodi se u dokumentu.

Poljski Ministar gospodarstva, Waldemar Pawlak, izjavio je kako je potrebno staviti naglasak na ostvarenje gospodarstva sa smanjenim emisijama, i sveobuhvatan pristup, izvjestio je Reuters.

Komisija je sastavila dokument potpore u kojem se navodi kako smanjenje korištenja nuklearne energije, koje je započela Njemačka ranije ove godine, dodatno naglašava potrebu za jedinstvenom elektroenergetskom mrežom, koju Komisija i želi ostvariti do 2014. godine.

U međupovezanom elektroenergetskom sustavu i zajedničkom tržištu sve države članice bile bi pod utjecajem državnih odluka kakva je ova u Njemačkoj. Do sada nije ostvarena međusobna suradnja državnih politika kada je riječ o pristupu energiji, izvještava Euractiv.

22. rujna EWEA u Brussselu organizira javnu raspravu pod naslovom „Energetska infrastruktura – slijedeći veliki europski projekt?“. Teme koje su danas u Poljskoj zauzele glavnu riječ mogle bi biti u središtu pozornosti na raspravi.

 

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     EWEA      EU      elektroenergetska mreža      smart grid
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?