Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Engleski aluminijski kompleks razmatra prelazak na korištenje energije biomase E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 25 Kolovoz 2011 17:26

Suočena s povećanim pritiskom oko smanjenja emisija talionica aluminija Rio Tinto Alcan, smještena u gradiću Lynemouth na sjeveroistoku Engleske, razmatra prelazak sa korištenja ugljena na korištenje energije biomase.

 

Elektrana, ukupne snage 420 MW, proizvodi električnu energiju dostatnu za napajanje talionice, a višak koji stvara proslijeđuje u elektroenergetsku mrežu, tvrdi direktor korporativnih poslova za Alcan Aluminum U.K. Ltd, John McCabe.

Postojeća stanica najučinkovitija je te vrste u Europi, te je u skladu sa svim postojećim zakonima, nadodao je McCabe. No, zakonodavni pritisak na smanjenje emisija se povećava, te bi nakon 2013. godine mogao talionicu koštati oko 70 milijuna funti godišnje. Suočeni sa takvim troškovima, odgovorni su bili prisiljeni razmotriti druga energetska rješenja, a energija biomase je odabrana je kao najisplativije i najdostupnije rješenje u zadanom vremenskom roku, zaključio je McCane.

Rio Tinto trenutno testira korištenje drvenih peleta, i dobiva vrlo ohrabrujuće rezultate, no prelazak na biomasu još uvijek je visokog rizika, pa kompanija razmatra sve moguće opcije od dodatnog ulaganja, prodaje talionice, ili zatvaranja dijela talionice.

Najveći trošak prelaska procijenjuje se na 50 milijuna funti, uz dodatne godišnje troškove za sirovine u iznosu od 170 milijuna funti. Elektrana će godišnje trošiti oko 2 milijuna tona drveta, od čega će većina biti uvezena iz Ujedinjenog Kraljevstva, kaže McCabe. Pogon samo na drva smanjiti će proizvodnju na 330 MW, što zahtijeva dodatnu snagu za rad talionice. Kompanija planira završiti prelazak na biomasu do travnja 2013. godine, bez obzira tko će prelazak financirati i tko će tada biti vlasnik elektrane.

 

Izvor: http://www.biomassmagazine.com

Tags:     Rio Tinto Alcan      talionica aluminija      energija biomase      Engleska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?