Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U 2010. godini ulaganja u čiste i obnovljive izvore energije dosegla su 211 milijardi dolara E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 16 Srpanj 2011 12:51

Prema UN Environment Programme (UNEP) ukupna svjetska ulaganja u čiste i obnovljive izvore energije u 2010. godini su porasla za 32%, dosežući čak 211 milijardi dolara.

Kada je riječ o ulaganjima u veće projekte, vodeća je bila Kina, te zemlje u razvoju koje su imale ukupna ulaganja od 72 milijarde dolara. Razvijene zemlje imala su ulaganja od „samo“  70 milijardi dolara, navodi se u izvješću Global Trends in Renewable Energy Investment 2011 koje je izdao Bloomberg New Energy Finance za UNEP.

Ulaganja u istraživanja i razvoj na području obnovljivih izvora koje su pokrenule vlade iznosila su 5 milijardi eura, što je povećanje od čak 120%.

Europu obilježila ulaganja u manje projekte

Europa je u 2010. godini na području ulaganja u velike projekte zabilježila pad od 22%, odnosno od čak 35,2 milijardi dolara. Mali su projekti, međutim, zabilježili vrlo visok rast, posebice ugradnja fotonaponskih (FN) solarnih sustava na krovove. Razlog ovakvog visokog rasta djelomično je u padu cijena solarnih FN sustava u odnosu na sredinu 2008. godine za čak 60%.

Smanjenje poticajnih tarifa u Europi

Na brojeve u Europi uvelike su utjecala i smanjenja poticajnih tarifa najavljena za kraj 2010. godine. Španjolska i Češka su se krajem 2010. godine odlučile na retroaktivno smanjenje poticajnih tarifa na već postojećim projektima, što je narušilo povjerenje investitora. Njemačka i Italija također su najavile smanjenja poticaja, no samo za nove projekte.

Očekuje se da će solarno FN tržište, unatoč smanjenjima tarifa, ostati jako i u 2011. godini.

Tehnologija

Tijekom zadnje dvije godine cijene vjetroagregata pale su za 18% po MW, tvrdi UNEP. Sektor energije vjetra imao je ulaganja od 94,7 milijardi dolara, što je za 30% više u odnosu na 2009. godinu. Usporedbe radi, sektor solarne energije je imao ulaganja od 86 milijardi dolara (+52%), biomasa i energija iz otpada imali su ulaganja od 11 milijardi dolara, dok su ulaganja u sektoru biogoriva pala sa 20,4 milijarde dolara u 2009. godini na 5,5 milijardi dolara.

Najveći skokovi u ukupnim ulaganjima zabilježeni su na malim projektima, koji su imali ulaganja od 60 milijardi dolara, što je rast za 91%, te u istraživanjima i razvoju financiranima od strane vlada, koji su, sa ukupnim ulaganjima od 5,3 milijardi dolara, porasli za 121%.

Istraživanja i razvoj provedeni od strane korporacija pala su, sa ukupnim ulaganjima od 3,3 milijarde dolara, za 12%, a ulaganja od strane privatnih fondova zabilježila su iznos od 3,1 milijardu dolara, što znači pad za 1%.

Pad cijena dionica

Prema WilderHill New Energy Global Innovation Index (NEX), dionice obnovljivih izvora energije pale su za 14,6%, dok šire tržište dionicama ukazuje na pad od 20%.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com

Tags:     Ulaganja      2010. godina      Europa      UNEP
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?