Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

General Electric predstavio "FlexEfficiency" elektranu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 01 Srpanj 2011 12:26

General Electric, kompanija čija tehnologija proizvodi četvrtinu svjetske električne energije, nedavno je predstavila novu vrstu plinskih elektrane s povećanom fleksibilnošću i učinkovitošću. Elektrana postiže stupanj djelovanja veći od 61%, te ima mogućnost integracije sa solanim elektranama i vjetroelektranama zbog svoje brzine odziva na promjene u tokovima snage.

Nova vrsta elektrane rezultat je ulaganja više od 500 milijuna dolara u istraživanje i razvoj kompanije, uz osnovni cilj dobave čišće i učinkovitije energije.

Trenutno, ovo je jedina elektrana koja ima ovakve mogućnosti ostvarivanja kombinacije fleksibilnosti i učinkovitosti, te upravo stoga nosi naziv „FlexEfficiency“. Ovakva tehnologija će pomoći nastojanjima da financijski učinkovito, u velikim razmjerima, integriraju obnovljivi izvori energije u elektroenergetske mreže diljem svijeta.

GE je proizveo sustav koji može ostvariti promjene izlazne snage od čak 50 MW u samo jednoj minuti, što je dvostruko veća vrijednost od današnjih vodećih elektrana u industriji. Operativna fleksibilnost omogućiti će bržu dobavu električne energije kada je ona potrebna, ostvariti će veću uštedu u mreži, i pomoći će pri implementaciji dodatne količine obnovljivih izvora energije kao što su solarna energija ili energija vjetra. Tipično postrojenje FlexEfficiency 50 može ostvariti dobavu električne energije dostatnu za opskrbu više od 600.000 kućanstava.

Inženjeri u GE su uspjeli izbjeći tipične kompromise između fleksibilnosti i učinkovitosti pristupom dizajnu iz perspektive opreme i kontrole sustava. Postrojenje FlexEfficiency dizajnirano je za operativnu fleksibilnost integriranjem slijedeće generacije plinske turbine 9FB, koja djeluje na 50Hz, što je frekvencija koja se najčešće koristi u zemljama diljem svijeta. Osim toga, postrojenje sadrži i parnu turbinu 109D-14, koja djeluje iskorištavanjem otpadne topline proizvedene od plinske turbine; generator GE W28; Mark* Vle kontrolni sustav koji povezuje sve tehnologije; te parni generator.


Izvor slike: http://www.ge-flexibility.com

Prva elektrana nalaziti će se u Turskoj

General Electric već je potpisao ugovor sa kompanijom MetCap Energy za izgradnju prve takve elektrane u Turskoj, točnije u Karamanu. Elektrana će imati snagu 530 MW, što je dovoljno za opskrbu 600.000 kućanstava električnom energijom, a početak rada elektrane očekuje se 2015. godine.

Upotrebom ove elektrane ostvariti će se integracija prirodnog plina, energije vjetra i solarne energije. Elektrana će se sastojati od već navedene plinske turbine, parne turbine i generatora, te 22 MW GE vjetroagregata i 50 MW eSolar koncentrirane solarne tehnologije.

Dr. Celal Metin, predsjednik investicija u MetCap Energy, izjavio je kako kompanija u svojim projektima istodobno mora zadovoljiti potrebu za povećanom energijom, odgovornost prema okolišu i gospodarski rast, uz očuvanje vodnih resursa. Upravo iz tih razloga u ovom projektu odabrana je FlexEfficiency tehnologija koja ima niske emisije, te postiže stupanj djelovanja veći od 61% i ima brzinu ulaska u pogon (0-500 MW) od 28 minuta.

Izvor: http://www.genewscenter.com

Tags:     GE      IRCC      FlexEfficiency      kombinirana elektrana
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?