Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Indija će do 2022. instalirati 67 GW solarne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 13 Svibanj 2011 22:38

Indija može do 2022. instalirati 67.000 MW solarnih elektrana, čime bi trostruko nadmašila cilj zemlje od 20 GW za tu godinu, objavio je Indijski dnevni Economic Times, citirajući izvještaj konzultantske kompanije KPMG.

Izvještaj koji bi trebao biti izdan idući tjedan predviđa novi tehnološki napredak i takvu ekonomsku sliku s kojom bi solarna energija postala kompetitivna za 6 godina.  KMPG predviđa da će solarna energija davati 7% ukupne potrebe za energijom u Indiji do 2022. To bi pomoglo Indiji da smanji uvoz ugljena za 30%, ili 71 milijun tona godišnje, što je ekvivalentno uštedi od 3,8 milijardi eura godišnje. Cijena solarne energije bi tokom idućih 10 godina trebala pojeftiniti 7% godišnje zbog povećanja efikasnosti i jeftine proizvodnje.

Indija bi do 2017. mogla instalirati 17 GW solara, dok bi ukupna instalacija od 2017. do 2022. mogla skočiti na 50 GW. Izvještaj još savjetuje vladu da napravi korake kojima će poduprijeti rast, a to se odnosi na stavaranje fondova kojima bi se pomoglo otkupljivanje obnovljivih izvora energije, i kako bi solar tokom idućih pet godina postao konkurentan.

Izvor: www.electroiq.com

Tags:     indija      solarna energija      solarne elektrane      kpmg      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?