Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rastuća podrška za ciljeve EU za obnovljivu energiju do 2030. godine E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 13 Svibanj 2011 17:31

Utjecajni Odbor za industriju Europskog parlamenta (ITRE) nedavno je glasao za poziv Europskoj komisiji da analizira, te ako je potrebno poveća pravno obvezujući cilj obnovljivih izvora energije nakon 2020. godine.

To je najnoviji znak da kreatori politike Europske Unije ozbiljno razmatraju proširenje ciljeva obnovljivih izvora energije nakon 2020. godine.

Povjerenica Connie Hedegaard nedavno je izjavila za The Guardian kako bi EU trebala raspraviti o ciljevima obnovljivih izvora energije za 2030. godinu. Trebali bi imati ambiciozne ciljeve, to bi bio jedan način da se pokažu dugoročni znakovi obnovljive energije – da se pokaže kako obnovlji izvori neće prestati s rastom nakon 2020. godine.

Günther Oettinger, europski povjerenik za energetiku, nedavno je izjavio da će postojati prijedlog komisije za dugoročne ciljeve obnovljivih izvora energije za 2030., 2040. i 2050. godinu.

Postoji rastući imperativ Europske komisije da predloži obvezujuće ciljeve obnovljivih izvora energije za 2030. godinu, izjavio je Rémi Gruet, viši savjetnik za klimu i okoliš u EWEA, te je nadodao kako je u posljednjih petanest godina EU imala vrlo uspješnu politiku obnovljivih izvora energije zasnovanu na ambicioznim ciljevima. Ukoliko postoji uspješna politika, nema nikakvog smisla napustiti je nakon 2020. godine. Važno je da EU prihvati ciljeve za 2030. godinu, te da to učini u roku trajanja ove Komisije i parlamenta. Nesigurnost oko okvira politike nakon 2020. godine neće učiniti ništa za poticanje ulaganja.

Potez ITRE odbora je došao na glasanje zbog mišljenja Jordan Cizelj o Eickhout-ovom izvješću „Mogućnosti izvan 20% smanjenja emisija stakleničkih plinova“. Izvješće je pozvalo i Komisiju da procjeni utjecaj domaće politike smanjenja emisija na gospodarstvo EU, omogući odgovarajuće financiranje za SET-Plan, te da orijentira istraživanje i financiranje prema energetskim i klimatskim pitanjima.

Rémi Gruet je pozdravio prioritet koji je dan financiranju za istraživanja, no naglasio je da izvješće zaostaje u odnosu na preporuke smanjenja emisija za 30%. Izvješće prikazuje ETS kao teret gospodarstvu, dok trenutno nudi podršku sektorima čelika i cementa.

 

Izvor: http://www.ewea.org

Tags:     Europska komisija      EU      ciljevi 2030.
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?