Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EBRD nastavlja podupirati energetsku učinkovitost i obnovljive projekte u Bugarskoj E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 04 Svibanj 2011 17:52

Kreditom od 10 milijuna eura za DSK Bank EBRD nastavlja podupirati energetsku učinkovitost i projekte obnovljivih izvora energije u Bugarskoj. Kredit je namijenjen za lokalne privatne kompanije koje ulažu u održive energetske projekte.

 

Financiranje DSK Bank, vodeće banke u Bugarskoj čiji je vlasnik mađarska banka OTP Bank, je prošireno u okviru EBRD-ove kreditne linije Bulgarian Energy Efficiency and Renewable Energy Credit Line Framework (BEERECL).

Dobivena sredstva će se koristiti za podupiranje kompanija koje ulažu u industrijsku energetsku učinkovitost i male projekte sa područja proizvodnje obnovljivih izvora energije. Kredit EBRD-a podržan je od strane fonda Kozloduy International Decommissioning Support Fund.

Ovakav potez trebao bi potaknuti bugarske kompanije u provedbi energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, te omogućiti tehničku podršku u pripremi investicijskih projekata.

Daniel Berg, direktor bugarskog EBRD, izjavio je kako je poboljšanje energetske učinkovitosti jedan od ključnih prioriteta EBRD-a, a sam projekt će ohrabriti bugarske kompanije za investiranje u racionalno korištenje energije, što će im pomoći u poboljšanju učinkovitosti i konkurentnosti.

Violina Marinova, glavna izvršna direktorica DSK Bank, nadodala je kako dosadašnje pozitivno iskustvo sa EBRD-om daje razloga vjerovati da će buduća suradnja biti vrlo plodonosna. Kreditiranje projekata u korporativnom segmentu klijenta još je jedan korak ka održavanju ekonomske održivosti zemlje.

Ranije je EBRD dao sredstva DSK Bank banci u vrijednosti 10 milijuna eura unutar kreditne linije BEERECL, te dodatnih 10 milijuna eura za projekte energetske učinkovitosti u stambenom sektoru. Oba kredita uspješno su sprovedena.

Do sada je EBRD ponudio 137,5 milijuna eura kreditnih linija bugarskim bankama unutar BEERECL. Fondovi su podržali implementaciju više od 140 malih projekata na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, što je pomoglo bugarskim kompanijama u uštedi više od 1 milijun MWh godišnje.

Od početka djelovanja u Bugarskoj, EBRD je uložio više od 2 milijarde eura u različite gospodarske sektore, mobilizirajući dodatne investicije u vrijednosti od 5 milijardi eura.

 

Izvor: http://www.balkans.com

Tags:     energetska učinkovitost      kreditiranje      Bugarska      EBRD
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?