Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Ključ za razvoj obnovljivih izvora energije nije veća količina novca E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 02 Svibanj 2011 21:43

Novac nije sve, i sigurno nije dovoljan za podržavanje i ubrzavanje rasta obnovljivih izvora energije u nadolazećim tržištima. To je skraćena vezija novog izvještaja kojeg je napravio Svjetski ekonomski forum zajedno sa PriceWaterHouseCoopers LLP.

Potreban je fleksibilniji regulatorni okvir koji će na pravi način utjecati na obnovljive izvore energije i električnu mrežu tako da ona može zaprimiti nove izvore energije kao što su vjetar i solar. Samo trošenje više novca neće napraviti od obnovljivih izvora energije dominantnog igrača  ako se regulatorni i infrastrukturni okvir ne srede. Sam izvještaj će biti objavljen idući mjesec u Južnoafričkoj republici na Svjetskom ekonomskom forumu.

Izvještaj je napravljen na primjeru studije u Južnoafričkoj republici, Indoneziji, Jordanu, Meksiku i Maroku, te treba prikazati šta je naučeno i što sve treba riješiti od potrebnih regulatornih i infrastrukturnih problema, koji često sprečavaju razvoj obnovljivih izvora energija u tržištima u razvoju iako bi trebali pomagati.

Ovo je kratki pregled barijera koje usporavaju razvoj:

  • Nema dugotrajnog planiranja ili specifičnih ciljeva za instalaciju za obnovljive izvore energije: oni stvaraju nesigurnost i potkopavaju kredibilnost vlade
  • Neadekvatan dijalog između regulatora i vlada koji ostavljaju nesigurne developere i zakašnjele dozvole za projekte
  • Vladino i regulatornu osoblje bez iskustva koje malo zna o obnovljivoj industriji: to usporava izdavanje dozvola i povećava rizike
  • Priroda samog tržišta električne energije: dominantan igrač blokira privatne developere da rade svoj posao
  • Ograničena dostupnost mreže gdje se nalaze najbolji obnovljivi izvori energije: umanjene mogućnosti prijenosa energije ograničavaju razvoj.

Izvještaj preporuča rješenja i metode kojima bi se mogli riješiti svi ti problemi. Također, većinu ovih problema u manjoj ili većoj mjeri uočavamo zadnjih par godina i u razvoju Hrvatskog tržišta obnovljivih izvora energije.

Izvor: www.smartgridnews.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?