Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Italija dobija novu feed-in-tarifu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 11 Ožujak 2011 23:13

Italija je tokom zadnjih perioda počela dobivati preveliki zamah u razvoju FN projekata, te je zbog toga u Italiji uvedena nova feed-in-tarifa koja smanjuje poticaje. Sam rast Italije prije nove feed-in-tarife je imao velike sličnosti sa Španjolskom kod koje je došlo do velikog booma i onda velikog pada prije tri godine.

Nekoliko talijanskih FN industrijskih udruga novu feed-in-tarifu zovu „ubojicom obnovljivih izvora energije“ kao i „protuustavnom“. Udruge procjenjuju da će novom tarifom biti blokirane investicije od čak 28 milijardi eura, što će utjecati na više od 100.000 radnika u sektoru, jer investitori već sada zaustavljaju aktivnosti.


Slika: Razlika novih i starih FiT u Italiji, izvor: www.electroiq.com

Zbog očekivanog usporavanja talijanskog tržišta, već je procijenjeno da će kompanija LDK Solar zbog velike ovisnosti o tom tržištu ući u rizik, dok će First Solar i SunPower proći manje više neokrznuti jer su više orijentirani na Američko i Njemačko tržište. Suntech je pak 15% svoje prodaje u zadnjem kvartalu 2010. imao u Italiji, ali oni očekuju da će višak prometa preusmjeriti na durga europska tržišta. Prema procjenama Credit Suisse Suntech je preagresivan te će smanjenje rasta Italije na tu tvrtku više utjecati nego što oni sami predviđaju.

Italija će dugoročno ostati jako zanimljivo tržište za fotonapon pošto je u Italiji i osnovna cijena električne energije jako velika, te to smanjuje potrebu za poticajima kada se hoće smanjiti razmak u cijeni sa ostalim izvorima energije.

Izvor: www.electroiq.com

Tags:     italija      feed-in-tarifa      fotonapon      ldk solar      first solar      sunpower      suntech
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?