Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Danska strategija fokusirana je na energiji vjetra i bioenergiji E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 07 Ožujak 2011 17:25

Energetska strategija 2050. razmatra na koji način bi Danska mogla postati neovisna o ugljenu, nafti i plinu do 2050. godine, te kako značajno smanjiti emisije stakleničkih plinova korištenjem više obnovljivih izvora.

Danska Energetska strategija 2050 ima u cilju smanjiti korištenje fosilnih goriva za 33% do 2020. godine u odnosu na podatke iz 2009. godine.


Izvor: http://ens.dk

Strategija zahtijeva značajno povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora kao što su vjetar, biomasa i bioplin, kako bi se tokom slijedećeg desetljeća ostavario udio obnovljivih izvora energije od dodatnih 33%. Ukoliko se ispune ovi strateški ciljevi 62% danske energije koristit će se iz obnovljivih izvora.

Bioenergija

Strategija ima u cilju učiniti proizvodnju bioplina financijski atraktivnijom odobravajući subvencije za proizvodnju, infrastrukturu i korištenje bioplina u industrijskim procesima. U planu je zamjena ugljena za biomasu dopuštajući proizvođačima i potrošačima toplinske energije slobodan ugovor kako bi se uspostavila prednost za obje strane.

Strategija će omogućiti i malim elektranama prelazak sa prirodnog plina na biomasu dopuštajući elektranama kapaciteta do 20 MW slobodan izbor u korištenju goriva.

Vjetar

Kada je riječ o energiji vjetra, strategija planira natječaj za 600 MW priobalne vjetroelektrane u Kriegers Flak. Završetak postavljanja vjetroagregata na kopnu i na moru predviđa se do kraja 2020. godine, što bi trebalo udvostručiti danske kapacitete na ukupno 42%.

Strategija predlaže uspostavljanje novog međunarodnog kapaciteta dijeljenja energije vezano za Kriegers Flak, kao i provođenje studije za utvrđivanje lokacija obalnih područja koja su pogodna za instaliranje dodatnih 400 MW malih priobalnih vjetroagregata za upotrebu u razvoju i prezentaciji novih vjetroagregata.

Inteligentno mjerenje

Daljnji zahtijevi biti će usredotočeni na inteligentno mjerenje (smart grids), te će svi električni mjerači instalirani nakon 2015. godine morati biti inteligentni električni mjerači. Od 2013. godine biti će smanjena granica za inteligentne mjerače sa 100 MWh godišnje na 50 MWh godišnje.

Prema strategiji, kompanije mogu očekivati dodatne troškove u iznosu od 0,1% porasta u bruto prihodima do 2020. godine.

U zajedničkoj izjavi, Chris Huhne, državni tajnik Velike Britanije za energetiku i klimatske promjene, i dr. Lykke Friis, danski ministar za klimu i energiju, naglasili su kako obje zemlje rade na radikalnim i transformativnim planovima smanjenja emisija CO2 i podržavanja zelenih inovacija. Obje države zajedno rade i na inicijativama kao što je priobalna mreža Sjevernog mora, te razvoj „smart grid“ tehnologija, a njihove kompanije ostvaruju ambiciozan razvoj energije vjetra na moru.

Nastavak i ubrzanje dekarbonizacije moglo bi zadržati Europu na vodećoj poziciji kada je riječ o niskim emisijama CO2, no Velika Britanija i Danska ne mogu ostvariti taj cilj same, izjavili su Huhne i Friis. Upravo zbog toga plan komisije EU za 2050. godinu mora potaknuti debate u Europi da ponude učinkovit, vjerodostojan i ambiciozan put koji omogućava državama članicama donošenje odluka koje će stimulirati investicije niskih emisija, nadodali su Huhne i Friis.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     Danska      Energetska strategija 2050      energija vjetra      biomasa      bioplin
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?