Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka smanjuje poticaje za solarnu energiju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 01 Ožujak 2011 23:44

Njemačka je u četvrtak donijela zakon kojim smanjuje poticaje za solarnu energiju za 15% ovo ljeto, šest mjeseci ranije nego što je planirano, čime će naškoditi rastu najvećeg svjetskog fotonaponskog tržišta. Njemački parlament je izglasao smanjenje poticaja za krovne instalacije od srpnja i za sustave na zemlji od rujna.

Ovim glasanjem je postignut kompromis između ministarstva ekonomije i ministarstva okoliša. Ministarstvo ekonomije je htjelo 25% smanjenje kako bi se smanjio boom sektora, ali se Njemačko društvo za solar usprotivilo jer bi se time ugrozilo čak 130.000 poslova u tom sektoru. Njemački ministar okoliša Norbert Roettgen je objavio planove o uranjenom smanjivanju poticaja prošli mjesec.

Njemačka je najveće svjetsko tržište za fotonaponske ćelije i uvelike je pomoglo za smanjivanje cijena solarnih fotonaponskih sustava. Njihovo tržište je počelo sa rastom nakon uvođenja poticaja za električnu energiju iz solarnih elektrana 2000., s tim da je do danas instalirano 17 GW, od čega čak 7 GW prošle godine. U 2010. je Njemačka isplatila čak 17,9 milijardi dolara za poticaje od čega je otprilike pola potrošeno za solar.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     njemačka      solarna energija      poticaji      fotonaponsko tržište
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?