Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rast proizvodnje tankoslojnih FN ćelija E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 23 Veljača 2011 14:14

Smanjenje troškova proizvodnje ima ključnu ulogu u industriji fotonaponskih ćelija koja pokušava solarnu energiju učiniti jeftinom opcijom za nove energetske kapacitete. Nova generacija tankoslojne silicijske tehnologije pomaže u smanjenju troškova i povećanju energetske proizvodnje i pouzdanosti kako bi solarna energija bila što konkurentnija.

Prije tri godine cijene silicija bile su visoke, a FN moduli nisu bili lako dostupni. Činjenica da ćelije od kristalinskog silicija čine 80% proizvedenog kapaciteta FN energije godišnje, fluktuacija dobave i cijena polisilicija stvorile su prilike za inovaciju tankoslojne tehnologije.  U kratkom razdoblju mnogo je postojećih i novih FN proizvođača odabralo koristiti tankoslojnu silicijsku tehnologiju kako bi smanjili ovisnost o polisiliciju i kapitalizirali nove inovacije u tankoslojnoj tehnologiji koja obećava povoljne troškove proizvodnje.

2009. godine FN tržište počelo se mijenjati. Danas su silicijske pločice i FN moduli dostupniji, a pregovaračka prednost prebačena je na kupca. Konkurentnost tankoslojne tehnologije svakako je time smanjena, no nova generacija spremna je vratiti svoje vodstvo u industriji. Ključne inovacije su u smanjenju troškova i povećanju učinkovitosti i pouzdanosti kako bi se istaknule prednosti tankoslojne tehnologije na samom kraju tržišta, odnosno prema krajnjim kupcima.

Osnovne prednosti tankoslojne silicijske tehnologije nisu se promijenile. Tankoslojni silicijski FN moduli zahtijevaju znatno manje silicija od tradicionalnih metoda, i upotrebu široko rasprostranjenih, jeftinih materijala. Tankoslojna silicijska tehnologija je pogodna za postizanje niskih troškova proizvodnje zbog činjenice da cijeli proizvodni proces zahtijeva mnogo manje koraka u proizvodnji za razliku od konvencionalne kristalinske tehnologije. Još jedna pozitivna činjenica je da tankoslojna tehnologija koristi samo ekološki pogodne, netoksične substance. U konačnici tankoslojna tehnologija ima prednost i u iskorištavanju energije s obzirom da je temperaturni koeficijent modula gotovo 50% niži od većine konvencionalnih kristalinskih modula, što u toplim klimama rezultira sa 5-10% većom proizvodnjom po instaliranom vatu.

Inovacije u dizajnu tankoslojnih ćelija/modula

Linija proizvoda pod nazivom Thin Fab, čiji je vlasnik kompanija Oerlikon Solar, nedavno je, upotrebom Mikromorfne tankoslojne tehnologije, poboljšala produktivnost smanjenjem troškova proizvodnje na 0,50 eura/Wp, istovremeno povećavši proizvodnju energije za 100%.  Učinkovitost Mikromorfnih ćelija i modula je rezultat kombinacije inovacija u dizajnu koje značajno smanjuju troškove proizvodnje. Poboljšan transparentni vodljivi oksidni (TVO) stakleni zavšni sloj povećava vodljivost i primanje sunčevih zraka, tanki amorfni i mikrokristalinski silicijski „upijajući“ slojevi povećavaju stabilnost učinkovitosti, a nova, visokoreflektirajuća folija poboljšava privlačenje svjetlosti i samu učinkovitost reflektirajući fotone natrag u upijajući sloj ćelije. Ovaj novi standard učinkovitosti tankoslojnih silicijskih ćelija rezultirat će dodatnim uštedama instaliranih FN sustava.

 


Izvor: http://www.electroiq.comIndex članka
Rast proizvodnje tankoslojnih FN ćelija
Stranica 2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?