Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prednosti piranometra u odnosu na referentne ćelije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 20 Veljača 2011 19:29

Ruud Ringoir, Kipp & Zonen je dao popis najvažnijih razloga zašto koristiti piranometar, a ne referentnu ćeliju za mjerenje ozračenja. Piranometri mogu pomoći kad treba odrediti mjesto instalacije solarnih ćelija, i mogu nadgledati rad panela. Referentne ćelije imaju iste nedsotatke kao i fotonaponske ćelije tako da neće moći dati točna mjerenja u svim vremenskim uvjetima.

Bitne prednosti piranometra naspram referentnih ćelija su slijedeće:

1.) Piranometar daje nezavisno, točno očitanje ukupno dostupnog solarnog ozračenja u cijelom spektru, dok fotonaponske ćelije to ne rade jer imaju drugačije spektralne odgovore ovisno o tipu tehnologije.

2.) Piranometri su klasificirani i kalibrirani po ISO standardima, te je svjetska baza podataka solarnog ozračenja napravljena po njhovim mjerenjima.

3.) Vrijeme odziva piranometra je duže nego kod fotonaponske ćelije što je dobro jer nagle promjene kao što su zasjenjenja od ptica ili aviona neće iskakati u pregledu mjernih podataka.

4.) Piranometar je neovisan o tipu fotonaponske ćelije, tako da ako za jednu solarnu elektranu koristimo više vrsta ćelija moramo imati za svaki tip ćelije drugu referentnu ćeliju, a bio bi nam dovoljan samo jedan piranometar za istu svrhu.

5.) Piranometar ima vrlo mali specifični koeficijent temperaturne ovisnosti, manij od 1% na razlici od 70 stupnjeva celzijusa što je puno bolje od fotonaponskih panela i ćelija.

6.) Fotonaponske ćelije su namještene na standardnim uvjetima testiranja koji su 25 stupnjeva celzijua, 100 W/m2 solarnog ozračenja i bez vjetra sa standardnim tlakom zraka. Ti uvjeti su daleko od realnih podataka u stvarnom svijetu.

7.) Referentne ćelije i fotonaponski paneli brže degradiraju zbog zagađenja nego piranometri.

8.) Indeks performansi odnosno omjer performansi je pecizniji koristimo li piranometar. Piranometar može unutar 1% procijeniti točnost ozračenja.

 

Solarno ozračenje se mjeri da bi se odredio najprikladniji fotonaponski sustav, tehnologija upotrebljenih ćelija i da li će se koristiti trekeri, te da bi se uopće provjerila isplativost investicije. Mjerenjem ozračenja se isto tako može nadgledati rad sustava kada je u pogonu, odrediti vrijeme popravaka, postići maksimalnu efikasnost rada i izračunati performanse.

Izvor: www.electroiq.com

Tags:     piranometar      referentna ćelija      ruud ringoir      fotonaponske ćelije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?