Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Indija bi mogla postati novi energetski centar E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 11 Veljača 2011 10:29

Indija bi, zbog velike potrebe za alternativnim izvorima energije, međunarodnog pritiska i snažne vladine podrške, mogla postati novi energetski centar obnovljivih izvora energije, izvjestio je Datamonitor.

Izvješće pod nazivom „Obnovljivi izvori energije u Indiji: politika, investiranje, kapaciteti, rast i predviđanja“ pokazuje da bi Indija mogla postati sve značajnije energetsko tržište. Akhil Sivanandan, analitičar Datamonitor-a i autor izvješća, naglasio je kako postoji nekoliko čimbenika koji pokazuju da Indija ima veliki potencijal iskorištavanja i oslanjanja na obnovljive izvore energije.

U zemlji trenutno vlada velika potražnja za energijom zbog kontinuiranog ekonomskog rasta, urbanizacije i poboljšanja kvalitete života i standarda življenja. Takav rast od velikog je interesa za vladu, pa je razvoj energetske infrastrukture prepoznat kao prioritet, izjavio je Sivanandan.

Tokom slijedećeg desetljeća Indija planira proširiti svoj energetski miks dodavanjem značajne količine obnovljivih izvora energije, što će pomoći u popunjavanju potražnje, te omogućiti korištenje energije svim stanovnicima. Potreba za obnovljivim izvorima i međunarodni pritisak doveli su do ambicioznih ciljeva iskorištavanja obnovljivih izvora.

Uz jake mehanizme potpore, Indija bi mogla postati svjetski energetski centar obnovljivih izvora energije. No, ostvarivanje takvog cilja uključuje rješavanje značajnih prepreka kao što je pružanje financijskih inicijativa, te birokratska suradnja. Svladavanje takvih prepreka od ključne je važnosti kako bi Indija postala „zelena zemlja“.

Indija je peti najveći svjetski proizvođač i potrošač električne energije, s procijenjenih 934,2 TWh generirane energije, i instaliranim kapacitetom od 156,8 GW u 2010. godini.

Očekuje se da će se potrošnja po stanovniku utrostručiti, odnosno da će do 2030. godine porasti sa 704 kWh, koliko je iznosila u 2009. godini, na 2.643 kWh, potaknuta rastom BDP-a za 7%, izvjestio je Datamonitor. Trenutno je 40% od 1,2 milijardi stanovnika bez pristupa električnoj energiji.

Sivanandan nadodaje da je najveći dio električne energije u Indiji dobiven konvencionalnim izvorima energije koji su činili 64% ukupne dobivene energije u 2010. godini. No, da bi se popunila praznina u potražnji obnovljivi izvori energije morati će ostvariti značajniju ulogu, koju im vlada nudi planom proširenja kapaciteta.

Osim hidroenergije, koja je u velikoj mjeri u rukama vlade, ostali obnovljivi izvori tek su u ranoj fazi razvoja. Da bi se promicala energija iz obnovljivih izvora i privukao što veći broj privatnih investitora, vlada je iznijela podršku zakonodavstva, ambiciozne ciljeve i poticaje. Veliki potencijal svakako postoji, preostaje samo pričekati i vidjeti može li Indija to i ostvariti, zaključio je Sivanandan.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     Indija      tržište      rast      razvoj      Datamonitor
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?