Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Predani energetski planovi država članica EU E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 22 Siječanj 2011 21:23

Početkom siječnja sve su države članice EU predale svoj nacionalni energetski plan vezano za obnovljive izvore energije, kao što je i zadano Direktivom obnovljivih izvora iz 2009. godine. Planovi su trebali biti predani do kraja lipnja 2010. godine, no u tom roku samo su tri države članice ispunile svoj zadatak, a posljednja je svoj plan predala Mađarska, koja trenutno vodi predsjedništvo EU.

Analizu planova unutar EURELECTRIC provodi radna skupina za nacionalne akcijske planove obnovljivih izvora energije, koja će napraviti analitičko izvješće planova za  Pöyry Energy Consulting. Preliminarni rezultati biti će prezentirani na radionici za članove EURELECTRIC 29. ožujka.

U međuvremenu, može se promotriti nekoliko zanimljivih rezultata. Relevantan je pregled plana ukupne energetske potrošnje, s obzirom da su ciljevi nacionalnih obnovljivih izvora za 2020. godinu temeljeni na postotku ukupne potrošnje. Tri države članice, Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, namjeravaju smanjiti ukupnu energetsku potrošnju do 2020. godine, a većina članica namjerava usporiti rast trenutne potrošnje. Iznimka su Belgija, Češka, Finska, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka i Švedska.

U sektoru električne energije, planovi za povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije su spektakularni i nešto viši od onog što je predloženo modelima za postizanje ciljeva. Na osnovi trenutne analize 26 država članica (Mađarska nije uračunata), ukupna predviđena potrošnja električne energije iz obnovljivih izvora u 2020. godini je nešto više od 1200 TWh, što je oko 100 TWh više no što je predloženo u modelu za postizanje ciljeva PRIMES, koji je predložila Europska komisija. Štoviše, nacionalni planovi predviđaju 20 GW više kapaciteta izgrađenih objekata u razdoblju od 2010.-2015., i 25 GW više u razdoblju od 2015.-2020. od predloženog. Za usporedbu, u razdoblju od 2005.-2010. izgrađeno je "samo" 15 GW više od predviđenog.

Moguće je uočiti nekoliko specifičnih razlika u odnosu na navedeni model. Model, koji je uključio scenarije sa i bez trgovanja obnovljivim izvorima energije, pokazao je znatno niže ambicije solarne energije u 2020. godini (manje od 15 TWh naspram oko 100 TWh prikazanih u nacionalnim planovima), kao i energije vjetra (manje od 30 TWh naspram više od 450 TWh u planovima), no ambicije biomase prikazane su znatno višima (350 TWh nasuprot 200 TWh u planovima). S obzirom da je model temeljen na ekonomskom optimumu, može se reći da države članice planiraju značajno skuplji nacionalni miks, posebice kada je riječ o solarnoj energiji i energiji vjetra u priobalju, čak i bez razmatranja mogućnosti uštede kroz trgovanje obnovljivim izvorima energije. Samo dvije države, Italija i Luksemburg, izrazile su namjeru korištenja mehanizama suradnje u okviru direktiva za uvoz obnovljivih izvora energije kako bi ostvarile svoje ciljeve.

Tags:     EU      planovi      ciljevi      2020. godina      EURELECTRIC      PRIMES
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?