Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Električna energija iz biomasa raste u Europi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 14 Siječanj 2010 10:19

Tvrtke Consultany Ecoprog i Fraunhofer UMSICHT očekuju porast instalirane snage Europske biomase za 2,9 GW do 2013. godine, pogotovo u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Tokom zadnjih 5 godina broj postrojenja na biomasu u Europi se skoro udvostručio. Trenutačno ima oko 800 takvih postrojenja u 23 države, koje pretvaraju termalnu energiju od  spaljenog drveta, „crnog likera“ i drugih biomasa u električnu energiju.

Električna snaga tih postrojenja je porasla od 5,3 GW 2003. do 7,1 GW danas. Ecoprog i Fraunhofer UMSICHT kažu da očekuju daljnji porast snage biomase do iznad 10 GW do kraja 2013.

Glavni razlog takvog porasta je povećana promocija biomase i feed-in tarife koje nudi većina država, kao i porast subvencija zadnjih godina.

Većina, uključujući i najveća postrojenja na biomasu s nalaze u gusto pošumljenim Skandinavskim državama. Također, ima nekoliko postrojenja u Njemačkoj i Austriji – jer su one dugo i jako poticale i subvencionirale biomasu.

Nasuprot tome, države kao što su Francuska, Velika Britanija i Baltičke države će pojačati korištenje biomase za proizvodnju električne energije u nadolazećim godinama. Također će se nastaviti širenje postojećih elektrana na postojećim tržištima biomase kao što su Švedska, Finska, Danska i Njemačka. Kod njih se ipak očekuje konstantan rast ili čak i mali pad tempa izgradnje postrojenja.

Industriju spaljivanja komadića drva pak očekuje skroz drugačija situacija. Zbog ekonomske krize ukupna količina se jako smanjila, zbog čega je došlo do velikog povećanja cijena.

Studija The Market for Biomass Power Plants in Europe od ecoproga i Fraunhofer UMSICHTa analizira tržište operatera i postrojenja u sektoru proizvodnje električne energije iz biomase na području Europe.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?