Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Unatoč niskim cijenama nafte, prošle godine su ostvarene rekordne investicije u OIE E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 31 Kolovoz 2016 12:59

Rast svjetskog OIE sektora je trenutačno najutjecajniji faktor u borbi protiv klimatskih promjena. Na svijetu sada u OIE sektoru radi više od osam milijuna ljudi, pa recimo u SAD-u više ljudi radi u solarnoj industriji nego u eksploataciji nafte i plina.

Prema REN21 izvještaju o globalnom statusu, rast vjetra, solara i hidroelektrane je srušio sve rekorde. Na obnovljive izvore energije je potrošeno više nego duplo novaca nego na elektrane na plin i ugljen. Tokom prošle godine je u svijetu instalirano oko 147 GW obnovljivih izvora energije, što je najveći godišnji rast do sada i ekvivalent ukupne instalirane snage elektrana u cijeloj Africi.

Investicije u obnovljive izvore energije su iznosile 286 milijardi dolara, pri čemu solarna energija čini 56% investicija, dok vjetar drži 38%. Šef REN21 Christine Lin je rekao da je najzanimljiviji dio ovih rezultata činjenica da je ovaj izniman uspjeh ostvaren u trenutku kada je cijena fosilnih goriva povijesno niska.

Zemlje u razvoju su po prvi puta potrošile na OIE više novaca od razvijenih zemalja, pri čemu je Kina činila jednu trećinu svih investicija u OIE. Europa je smanjila investicije u OIE, ali OIE ondje još uvijek čini 44% instalirane snage, i 15% finalne potrošnje energije. Zaposlenost u OIE sektoru je rasla 6% prošle godine, dok je u isto doba u industriji nafte pala za 18%.

Izvor: http://www.ren21.net/

Tags:     obnovljivi izvori energije      oie      solarna industrija      vjetrolektranem investicije      sad      europa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?