Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Fraunhofer testira tehnologiju spremanja energije u jezeru E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 18 Kolovoz 2016 10:57

Istraživači Fraunhofer IWES postavljaju šuplje sfere u jezero Constance kako bi provjerili mogućnost ove tehnologije da sprema električnu energiju iz priobalnih vjetroelektrana.

Projekt se zove StEnSEA (spremanje energije u moru) - a financirali su ga Njemačka Ministarstva za istraživanje i ekonomiju od siječnja 2013. do siječnja 2016. Krajem ove godine će istraživači početi četverotjedna testiranja korištenjem sfera promjera tri metra. Ukoliko projekt uspije, betonske sfere će imati promjer 30 metara te bi svaka mogla spremiti 20 MWh električne energije, što je otprilike 4 sata punog rada priobalnog vjetroagregata.

Cilj projekta je spremanje električne energije pri čemu bi gornji rezervoar činila voda okolo sfera koja je pod velikim tlakom, dok su same sfere niži rezervoar. Prema studiji izvodljivosti ovakve sfere mogu biti korisne do dubina od 700 metara te bi mogle biti korisne i za plutajuće vjetroelektrane.

Jedan sličan projekt je već napravio Kanadski startup Hydrostor koji je postavio šest balona na dubini od 50 metara. Jedina razlika kod njih je da se baloni promjera 10 metara pune sa zrakom.

Više informacija o projektu na engleskom jeziku možete naći ovdje.

Tags:     stensea      fraunhofer      priobalne vjetroelektrane      spremanje energije      betonske sfere
 
Komentari (2)
vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
2Nedjelja, 10 Veljača 2019 16:59
vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL:
vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
Trebam zajam da dobijem svoje potrebe
1Srijeda, 30 Siječanj 2019 14:37
SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?