Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Grčka odobrila novi zakon o obnovljivim izvorima energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 18 Kolovoz 2016 10:50

Grčki parlament je usvojio novi zakon koji će upravljati sektorom obnovljivih izvora energije. Novi zakon uvodi feed-in premije, kompetitivne tendere i virtualni "net-metering", čime je kao i u Hrvatskoj napravljena totalna reorganizacija energetskog sektora u toj državi.

Prema novom  zakonu, sve elektrane koje koriste obnovljive izvore energije i koje su se spojile na elektroenergetsku mrežu nakon 1. siječnja ove godine moraju sudjelovati na energetskom tržištu. Njihova kompenzacija će se sastojati od tržišne cijene plus varijabilna feed-in premija. Dodatno će od početka iduće godine država provoditi kompetitivne tendere za pojedine tehnologije i instaliranu snagu. Ove godine će se provesti jedan pilot projekt za solarni fotonapon čime će se tražiti barem 40 MW projekata, s tim da će biti ograničena snaga na 10 MW po projektu.

Ovaj zakon se neće odnositi na projekte snage manje od 500 kW i za vjetroelektrane manje od 3 MW koje će se i dalje moći prijaviti na feed-in-tarifu. Projekti koji su potpisali PPA (ugovor o otkupu električne energije) do 31. prosinca prošle godine neće imati obvezu sudjelovanja na energetskom tržištu.

Prema zadnjim podacima Grčkog operatora električne energije (Lagie), ta država ima 2,6 GW solarnog fotonapona, 2,3 GW vjetroelektrana, 224 MW malih hidroelektrana i 53 MW biomasa i bioplina.

VIše informacija o stanju tržišta u Grčkoj možete naći ovdje.

Tags:     grčka      obnovljivi izvori energije      zakon      vjetroelektrane      solar      feed-in premium      feed-in tarifa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?