Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solar Impulse 2 počeo predzadnju etapu leta oko svijeta E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 13 Srpanj 2016 18:41

Zrakoplov Solar Impulse 2 poletio je 11.07. iz Seville na jugu Španjolske kako bi na sunčev pogon doletio do Kaira u predzadnjoj etapa svog puta oko svijeta.

Solarnim zrakoplovom upravlja švicarac Andre Borschberg (63) koji je posljednji put na ovom putu, poletio u 06:20 sati po lokalnom vremenu na 16. etapu koja bi trebala trajati oko 50 sati.

Solar Impulse 2 bi trebao nadletjeti Sredozemno more i preći zračni prostor Alžira, Tunisa, Italije, Malte i Grčke. Na ovom linku može se pratiti let Solar Impulsa: https://www.flightradar24.com/SOLAR2/a4f77dc

Solar Impulse 2 težak je 1,5 tonu, koliko i obični putnički automobil, širok je kao Boeing 747, leti prosječnom brzinom od 50 km/h zahvaljujući baterijama koje pohranjuju solarnu energiju putem 170.000 fotonaponskih ćelija koje se nalaze na krilima. Baterije su tolikog kapaciteta da osiguravaju let kroz noć jednako kao za potpuno sunčanog dana. Preletjet će ukupno 35.000 kilometara.

Prema predviđanjima posade, letjelica bi trebala stići u glavni grad Egipta u srijedu, 13. srpnja oko podneva nakon čega bi trebala krenuti na 17. etapu puta prema Abu Dabiju (UAE) odakle je i poletjela 09.03.2015.

Pionirski zrakoplov Solar Impulse 2 pokazuje budućnost prijevoza i dokazuje da najnovija generacija održivih tehnologija može omogućiti novu eru ekološki prihvatljivih prometnih rješenja.

Solar Impulse 2 se oslanja na najnovije generacije solarnih ćelija, baterija i laganih komponenata da bi mogao ostvariti ovaj naizgled nemoguć zadatak leta oko svijeta bez konzumiranja bilo kakvih fosilnih goriva. Andre Borschberg je primijetio: "Ovaj zrakoplov je u biti leteća pametna mreža koja koristi energiju prikupljenu iz obnovljivih izvora a zatim je pruža korisnicima na učinkovit način kroz dugo vremensko razdoblje."

Slika: Selfi pilota Bertrand Piccarda dok upravlja Solar Impulsom 2 na ruti od Pensilvanije do Daytona, Ohio.

Foto: Reuters

Drugi pilot Bertrand Piccard, inicijator i voditelj projekta Solar Impulse, rekao je: "Svijet bi mogao biti puno učinkovitiji ako se sve ove tehnologije implementiraju na širokom planu. To je upravo ono što naši partneri iz ABB-a rade - primjena ovih inovacija od kojih će cijeli svijet imati koristi."

ABB-ovo direktor Ulrich Spiesshofer ističe da ABB pruža širok spektar proizvoda i rješenja koja povećavaju učinkovitost transportnih sustava uz istovremeno smanjenje njihovih utjecaja na okoliš na više frontova. "U ABB-u nastojimo pronaći nove načine za pokretanje svijeta bez konzumiranja zemlje." rekao je Spiesshofer.

Električni autobusi i druga električna prijevozna sredstva postaju mnogo praktičnija i stoga sve prihvaćenija zahvaljujući razvoju novih stanica za brzo punjenje koje mogu napuniti bateriju u najnovijim vozilima za samo nekoliko minuta. Novi javni autobusni sustav u Ženevi, a jedan je trenutno u izgradnji u Namuru, u Belgiji, koristi ABB-ove brze punionice koje osiguravaju isplativ prijevoz bez štetnih emisija. Urbana e-mobilnost poboljšava i kvalitetu zraka i smanjuje zagušenja u gradskim centrima diljem svijeta.

Nedavne inovacije su pružile više održivih rješenja i u pomorskom transportu. ABB-ovi sustavi propulzije Azipod, koji smještaju visokoučinkoviti elektromotor u kapsulu koja je učvršćena na trupu velikih brodova, pružaju dramatično povećanje učinkovitosti i upravljivost. ABB-ovo rješenje OCTOPUS koristi podatke, pametne senzore i napredno povezivanje kako bi  pružio smjernice brodarima na najučinkovitijim rutama, dok u isto vrijeme daje upozorenja potencijalnih opasnosti.

Solar Impulse predstavlja samo uvodnu fazu novog zlatnog doba ekološki prihvatljivog transporta. "Svjedoci smo velikih novih mogućnosti u području održivog prometa", komentirao je Spiesshofer. "Nedavna tehnološka dostignuća otvaraju put do velikog napretka u području energetske učinkovitosti i produktivnosti. Mi smo tek na početku ostvarivanja punog potencijala tih promjena. "

Tags:     solar impulse 2      put oko svijeta      predzadnja etapa      solarni zrakoplov      abb      španjolska      egibat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?