Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Šveđani u JAR-u razvijaju najefikasniji solarni sustav E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 18 Svibanj 2015 11:55

U Južnoafričkoj Republici, u pustinji Kalahari, Švedska tvrtka Ripasso iskorištava veliku količinu sunca pri testiranju malog solarnog sustava koji kombinira vojnu tehnologiju sa idejom Škotskog inženjera iz 19. stoljeća.

Rezultat te ideje je iskoristivost pretvaranja sunčeve energije u električnu energiju od 34% što je otprilike dvostruko više nego kod tradicionalnih solarnih sustava. Ovo je praktički jedini mali solarni koncetrirajući sustav (CSP) u svijetu, ali se Šveđani nadaju da će uskoro komercijalizirati ovu tehnologiju. Sustav koristi velike solarne tanjure površine od 90 metara kvadratnih koji se rotiraju zajedo sa suncem na način da maksimalno koriste sunčevu energiju.

Nezavisni testovi su pokazali da ovakav sustav proizvodi 75-85 MWh električne energije godišnje po tanjuru, a modeliran je na Stirlingovom motoru kojeg je razvio Škotski inženjer Robert Stirling 1826. godine kao alternativu parnom motoru.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     csp      južnoafrička republika      škotski inženjer      švedska      ripasso
 
Komentari (1)
HOW TO GET A LEGITIMATE LOAN WITH CLEAR EXPLANATION OF WHAT YOU ARE GOING INTO.
1Nedjelja, 21 Ožujak 2021 18:34
FRANKA CREDIT
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?