Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solarni fotonapon na pragu pariteta mreže u Čileu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 23 Travanj 2015 11:37

Čile je jedno od najbrže rastućih energetskih tržišta, i to ponajviše zbog provođenja reformi koje imaju tri cilja: povećanje energetske sigurnosti, bolja ekonomska efiksnost i održiv okoliš.

Prošle godine je u toj zemlji došlo do eksplozije obnovljivih izvora energije (bez velikih hidroelektrana), te je ostvaren rast od 300% sa 244 MW u 2013. na čak 982 MW prošle godine. Ovakav rast, uz vrlo povoljan poticajni okvir je privukao mnogo zanimanja i kapitala od mnogih tvrtki iz sektora.

Španjolska energetska konzultantska tvrtka Creara je nedavno objavila izvještaj o kompetitivnosti za solarni fotonapon u Čileu. Solarni fotonaponski sektor je rastao za preko 10.000% prošle godine, s tim da je čak 833 MW u nekoj fazi izgradnje, a deset puta više je odobreno za gradnju, dakle ukupno 8.149 MW.

Creara je proučavala cijene fotonapona u tri sektora, velikim projektima, komercijalnim i rezidencijalnim. Prema izvještaju je cijena za velike fotonaponske projekte između 2012. i 2014. godine čak malo porasla, dok je u isto vrijeme cijena komercijalnih i rezidencijalnih sustava pala za 10% kada se gledaju referentne cijene električne energije, odnosno 13% u LCOE troškovima.

Prema tim podacima je postignut paritet mreže za rezidencijalne sustave u pojedinim regijama države. Ovaj podatak dodatno dobiva na važnosti kada uzmemo u obzir činjenicu da Creara u svoj proračun ne uzima nikakvu poticajnu cijenu za sutave. Komercijalni sektor još nije posigao paritet ponajviše zbog niskih referentnih cijena električne energije i visokih instalacijskih troškova u sektoru.

Veliki projekti sa snagom većom od 1 MW su na granici pariteta mreže, te su ga dostigli na pojedinim lokacijama. To je ponajviše dostignuto zbog visokih cijena na spot tržištu električne energije. Zbog veličine tržišta se očekuje usporavanje rasta ovog sektora srednjeročno s obzirom na ograničeni potencijal tržišta.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     čile      fotonapon      tržište      solar      obnovljivi izvori energije      creara
 
Komentari (1)
HOW TO GET A LEGITIMATE LOAN WITH CLEAR EXPLANATION OF WHAT YOU ARE GOING INTO.
1Nedjelja, 21 Ožujak 2021 17:08
FRANKA CREDIT
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?