Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Svjetsko tržište fotonapona bi ove godine trebalo biti veće od 50 GW E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 17 Travanj 2015 18:01

Prema istraživanju dva različita tržišna instituta, ove godine bi u svijetu trebalo biti instalirano više od 50 GW solarnih fotonaponskih elektrana, ali manje od 60 GW. Ovime će se dodatno potvrditi dolazak solarnog doba na energetskom tržištu svijeta.

Institut EnergyTrend predviđa da će ove godine biti instalirano 51,4 GW fotonaponskih sustava, pri čemu će Kina pokriti malo više od trećine tržišta. IHS pak predviđa da će se ove godine instalirati čak 57,3 GW fotonaponskih sustav. U oba slučaja radi se o priličnom rastu, pogotovo ako uzmemo u obzir da je prije par godina tržište stagniralo na otprilike 30 GW - uz godišnji kapacitet proizvodnje od preko 60 GW.

Ipak, još uvijek postoje nejasnoće o tome koliko brzo raste tržište jer sama statistika dosta varira. Naprimjer, IHS tvrdi da je prošle godine instalirano 44,2 GW fotonaponskih sustava, dok IEA tvrdi da je ta brojka prošle godine bila samo 38,7 GW.

U isto vrijeme, čini se da proizvodnja samih solarnih fotonaponskih panela i dalje postojano raste. Prema jednom izvještaju iz studenog u svijetu je na kraju 2013. godini postojao proizvodni kapacitet za čak 136 GW fotonaponskih sustava, što znači da je iskorištavanje proizvodnih kapaciteta zadnjih godina dodatno palo, umjesto da raste.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     solar      fotonaponski ssutavi      institut      ihs      energytrend      paneli
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?