Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Izašao izvještaj o Svjetskim trendovima u OIE investicijama 2015. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 07 Travanj 2015 11:04

Program za okoliš Ujedinjenih Naroda (UNEP) je objavio osmi izvještaj o Svjetskim trendovima u OIE investicijama (Global Trends in Renewable Energy Investment 2015). Prema podacima kojima raspolaže Bloomberg New Energy Finance, to je postao vodeći svjetski referentni dokument za investicije u obnovljive izvore energije, te za procjenu trendova po regijama, državama, sektorima i tipu investicija.

Sam izvještaj je dostupan ovdje, a izradio ga je Frankfurt Schol-UNEP Collaborating Centre.

Dokument se rasprostire na 86 stranica, te ima puno informacija o dogovorima, problemima i političkim utjecajima koji su stajali iza porasta svjetskih investicija za 17% na 270,2 milijardi dolara u 2014. godini, što je bio prvi rast u zadnje tri godine. Sam izvještaj ima 59 različitih grafikona, te pokazuje da je udio svih obnovljivih izvora energije (bez velikih hidroelektrana) u proizvodnji električne energije prošle godine skočio na 9,1% sa 8,5% u 2013. godini. Izvještaj raspravlja o potencijalnom utjecaju pada cijene nafte na obnovljive izvore energije, te povoljnim trendovima na troškove proizvodnje iz vjetra i solara.

U izvještaju postoji i posebno poglavlje pod nazivom "Strukturalne promjene u elektroenergetskom sustavu", koje proučava nove barijere za obnovljive izvore energije kao što su troškovi pristupa elektroenergetskoj mreži za vlasnike malih solara, te stare barijere kao što su monopoli elektroprivreda u zemljama u razvoju.

Najveće investicije prošle godine su bile u Kini sa 83,3 milijardi dolara što je rast od 39% u odnosu na 2013. godine. Na drugom mjestu je bio SAD sa 38,3 milijardi dolara što je rast od 7%, dok je Japan bio treći sa 35,7 milijardi dolara što je bilo 10% više nego u 2013. godini koja je i sama bila rekordna. Zemlje u razvoju su investirale 131,3 milijarde dolara, što je rast od 36% u odnosu na prošlu godinu, te je skoro dostigao razvijene zemlje koje su investirale 138,9 milijardi dolara odnosno samo 3% više u godini. U top 10 država su od zemalja u razvoju bili i Brazil sa 7,6 milijardi dolara investicija, Indija sa 7,4 milijardi dolara i Južnoafrička Republika sa 5,5 milijardi dolara investicija. Više od milijardu dolara su investirali i Indonezija, Čile, Meksiko, Kenija i Turska.

Vjetar i solar su činili 92% svih OIE investicija, pri čemu je solar rastao 29% na 149,6 milijardi dolara, dok su investicije u vjetar skočile za 11% na rekordnih 99,5 milijardi dolara.

Izvještaj daje statistiku o investicijama u obnovljive izvore energije isključivo bez pametnih tehnologija kao što su pametne mreže, efikasnosti, napredni transport i spremanje električne energije.

Tags:     izvještaj      obnovljivi izvori energije      svjetski trendovi      solar      vjetar      hidroelektrane      elektroenergetski sustav
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?