Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Električna energija iz biomase i hvatanje ugljikovodika daju ugljikovodičnu negativnu energiju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 28 Ožujak 2015 11:43

Nova studija je pokazala da biomasa za proizvodnju električne energiju u kombinaciji sa tehnologijom hvatanja ugljikovodika može uvelike pomoći u smanjivanju emisija stakleničkih plinova u opskrbi električnom energijom na zapadu Sjedinjenih Američkih Država.

Proizvodnja električne energije iz biomase, naprimjer iz gradskog otpada ili održivih šuma te ostataka poljoprivrednih prinosa, je jedna strategija za smanjivanje emisija stakleničkih plinova pošto su karbonski neutralne - proizvode toliko plinova koliko ih biljke izvuku iz atmosfere.

Nova studija UC Berkeley pokazuje da proizvodnja električne energije iz biomase u kombinaciji sa hvatanjem karbonskih plinova, može omogućiti sustavu da spremi više stakleničkih plinova nego što emitira čime se može napraviti kritični doprinos ukupnoj karbonskoj neutralnoj budućnosti druge polovice ovog stoljeća.

Hvatanjem stakleničkih plinova iz biomase - povezano sa hvatanjem stakleničkih plinova (BECCS) - generatori električne energije mogli bi postati karbonski negativni, te bi čak mogli pomoći u rješvanju dijela emisija fosilnih goriva koja se događa u transportnom sektoru. Prema studiji BECCS ne samo da smanji emisije za više od 80% na zapadu SAD-a (što je trenutačni cilj Kalifornije za 2050. godinu) nego omogućuje negativne emisije karbonskih emisija te se tako sprema više energije nego što se proizvede. BECCS bi uvelike mogao pomoći da se smanje klimatske promjene odnosno emisije u sektorima gdje je to posebno teško za postići.

Financijski troškovi, i tehnološke prepreke za razvoj ove tehnologije, čime bi se omogućilo njihovo spremanje ispod zemlje, su ogromne, ali IPCC (Međudržavni panel za klimatske promjene) smatra da će ovo postati isplativo kroz 50 godina te ih uključuje u svoja dugoročna predviđanja.

Studija je pak pokazala da BECCS sa agresivnim korištenjem obnovljivih izvora energije i samnjivanjem emisija fosilnih goriva, može do 2050. smanjiti redukciju stakleničkih plinova za 145% u odnosu na nivo 1990. godine, pri čemu BECCS može proizvoditi samo 7% električne energije. U većini scenarija je hvatanje ugljika iz BECCS-a važnije za elektroenergetski sustav nego električna energija koju proizvodi.

Studija u obzir uzima sve potencijalne izvore bioenergije, kao i komplementarne obnovljive izvore energije kao što su solar i vjetroelektrane. Studija je financirana od strane National Science Foundation, California Energy Commission i Link Energy Fellowshipa.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     studija      biomasa      električna energija      sjedinjene američke države      ugljikovodik      uc berkeley      staklenički plinovi      beccs      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?