Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prošlotjedna solarna pomrčina nije utjecala na njemačku elektroenergetsku mrežu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 27 Ožujak 2015 16:37

Solarna eklipsa, koja je zahvatila Europu prošli tjedan, predstavljala je test za Njemačku elektroenergetsku mrežu koju je ona prošla bez ikakvih problema.

Ovo je u Njemačkoj prikazano kao dokaz energetske tranzicije prema obnovljivim izvorima energije ponajviše solarnim i vjetroelektranama u elektroenergetskom sektoru. Tokom solarne eklipse u Njemačkoj je, ovisno o pojedinačnim procjenama, solar u par sati pao na proizvodnju od 5-5,5 GW, koliko je zabilježeno oko pola 11, te se vratio na 19 GW do podneva. U samo sat i pol se proizvodnja iz solara promijenila za 14 GW što je otprilike petina snage u Njemačkoj u tom trenutku. Tokom tog vremena nije došlo do nikakvih nestanaka električne energije u Njemačkoj.

Što se tiče konvencionalnih elektrana one su morale promijeniti proizvodnju za nekih 6-8 GW u tom periodu, što zapravo i nije neki iznos, jer je to uobičajena promjena proizvodnje za Njemačku (samo nekoliko dana ranije je tokom dana u istom vremenskom roku došlo do istih, a i veći promjena u proizvodnji). Ovakva manja promjena u odnosu na promjenu proizvodnje iz solara je povezana sa činjenicom da je potrošnja u Njemačkoj pala tokom tog vremena. Sve u svemu sama potencijalna panika povezana sa solarnom eklipskom odnosno mogučnošću nestanka električne energije u Njemačkoj je bila neosnovana, te nije došlo do nikakvih većih poteškoća u radu elektroenergetske mreže.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     solarna eklipsa      njemačka      europa      elektroenergetska mreža      solarna elektrana      vjetroelektrana      vremenski rok
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?