Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europska supermreža se pomaknula još jedan veliki korak prema realnosti E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 26 Ožujak 2010 22:38

Ideja novo formirane supermreže koja djelotvorno kanalizira sve veće količine energije vjetra sa objekata na priobalju i obali prema neopterećenim tržištima Europe, dobila je polet prošli tjedan od EU Povjerenika za Energiju, Günthera Oettingera.

U raspoloženom govoru kojeg je dao na konferenciju u Brusselu, Oettinger je rekao da je uvjeren da je bolje integrirano tržište jedini način kojim Europa može dostići svoje sveobuhvatne političke ciljeve.

„Nikada nećemo moći dostići naše ambiciozne ciljeve za energetsku efikasnost ili emisije stakleničkih plinova bez da skroz iskoristimo prilike koje nude velika i integrirana tržišta“ izjavio je Oettinger. „Isto tako, ne bi bili u stanju požnjeti pune prednosti liberaliziranog tržišta, ako bi konkurencija nastala samo unutar nacionalnih granica.“

Rekao je da se tržišna integracija može dogoditi samo ako EU bude dobro povezana i da se postojeće prepreke tržišnim igračima uklone.

Opisujući ovaj zadatak kao veliki izazov, rekao je da je vitalno važno da se Europa brani od rizika da vertikalno integrirane kompanije ne investiraju u svoje mreže ili u interkonekcije sa drugim sustavima.

Vodeće tvrtke u obnovljivim izvorima izrazile su entuzijazam za pan-Europsku mrežu u Brusselu 23. ožujka na pokretanju „Prijatelji supermreže“, grupe Europskih kompanija koje će imati ključnu ulogu u dizajniranju i građenju tehnologije i fizičke opreme koja bi se koristila za proširenu i nadograđenu mrežu. Ovo bi trebalo osigurati glatki i efikasni lanac opsrkbljivanja – još jedan faktor koji je citiran kao ključan prema govoru Oettingera.

„Potreban nam je Europski mehanizam koji će nam dopustiti da proizvodimo energiju na najefikasniji način i možemo biti sigurni da vrijedna snaga vjetra nije zapela na granici, ili još gore nikad proizvedena, zato što nismo predvidjeli vodove koji bi je prenosili.“

Kao rezultat, Oettinger je podsjetio publiku, osnovat će se Europska Agencija za Kooperaciju Energetskih Regulatora koja uređuje mnoge izazove regulacije EU energetskog tržišta.

Dok kaže da je cilj jedinstvenog Europskog tržišta sada u dometu, dodao je da tržišta trebaju biti uvjerena u prednosti integracije.

„Da bi to postigli, Europska komisija je započela jedan projekt dizajniranja tržišta sa pogledom da se ostvari mapa potpuno integriranog pan-Europskog tržišta do 2015.“

Oettinger je rekao da će Europski „2020“ ciljevi uskoro izazvati mreže da prenose velike iznose priobalne snage vjetra. Mreže će također dopustiti kupcima da proizvode svoju vlastitu energiju, tako da će mreža postati središte cijelog električnog sustava.

„Ovaj novi sustav će poticati energestku efikasnost, i postići integraciju distribuirane i obnovljive generacije, a u isto vrijeme omogućiti veću prisutnost potrošača na tržištu.“

Ali ipak je upozorio da će u idućih 20 godina trebati potrošiti procijenjenih nekoliko 100 milijardi Eura na ostarjelu EU električnu mrežu i da će možda biti potrebno državno financiranje i poticaji za taj pothvat.

Rekao je da komisija proučava načine da poveća koordinaciju regulatora i kooperaciju prekograničnih kapaciteta, a kasnije ove godine će predstaviti ideje da se harmoniziraju pravila investiranja u EU kako bi privukli privatno financiranje u sektor.

„Naši politički izbori sada će imati dugoročne implikacije na naše nisko-ugljične, visoko efikasne energetske sustave do 2050.“, rekao je, dodajući da bi pravo integrirano, pan-Europsko tržište električne energije bilo prijeko potrebno za kompetitivnu, sigurnu i održivu dobavu energije.

EWEA vjeruje da je rastući poiltički pokret za buduću visoko-efikasnu supermrežu dobio svježi momenat sa Oettignerovim komentarima.

Kao organizacija koja je dugo lobirala za nadograđenu i proširenu mrežu, kao i za pravo funckionirajuće tržište električne energije EWEA misli da su Oettingerovi komentari bili u pravo vrijeme i osvježavajuće iskreni. Dobar početak za novog povjerenika!

U stvari,  podtekst njegovom govoru mogao je biti: unatoč nekim preprekama, jasno je što Europa mora učinit. EWEA se svim srcem slaže.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     supermreža ewea
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?