Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kalifornija je prošle godine iz solarnih elektrana pokrila 5% potreba za električnom energijom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 26 Ožujak 2015 13:08

Kalifornija je postala prva savezna država u Sjedinjenim Američkim Državama koja je pokrila više od 5% potreba za električnom energijom iz solarnih elektrana, a na razini države je solar činio više od 1% instalirane snage elektrana.

Prema EIA (Administracija za energetsko informiranje), fotonaponske i CSP elektrane sa snagom većom od 1 MW su proizvele rekordnih 9,9 milijuna MWh električne energije prošle godine u Kaliforniji, čime su pokrile više od 5% potreba za električnom energijom u toj državi što je odličan rezultat s obzirom da je taj udio u 2013. godini iznosio samo 1,3%.

Izvještaj ne uklučuje veću količinu fotonaponskih sustava na krovovima, te distribuirane projekte sa snagom manjom od 1 MW, kojih je na kraju prošle godine bilo čak 2,3 GW. Veliki porast proizvodnje iz solara u Kaliforniji se dogodio u godini kada je vladala velika suša te je proizvodnja iz hidroelektrana pala za čak 46% u odnosu na petogodišnji prosjek. Godišnji porast iz solara je pokrio čak 83% smanjenja proizvodnje iz hidroelektrana.

Od drugih saveznih država, 2,8% električne energije se dobiva iz solara u Nevadi i Arizoni, dok je ukupna proizvodnja iz solara još uvijek manja od 1% u ukupnoj mreži SAD-a. Ukupno u svijetu ima više od 12 GW soalra.

Izvor: www.pv-magazine.com

Tags:     sad      kalifornija      arizona      nevada      solarne elektrane      fotonaponski sustavi      krovovi      csp
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?