Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europa očekuje investiranja od milijardu € u OIE ove godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 27 Ožujak 2010 22:35

Europska komisija i EIB predviđaju da će nova usluga podržati miljardu € projekata u OIE i energetskoj efikasnosti.

 

 

Usluga ELENA je lansirana u prosincu za pomoć projektima. Prvi ugovor sa Španjolskom provincijom Barcelonom će biti potpisan idući mjesec, a EIB je u detaljnim dogovorima sa još 15 gradova ili regija o planovima investiranja za OIE i energetsku efikasnost.

Zbog visokog zanimanja za ELENA-u, Oettinger (Europski povjerenik za energiju) će ga poticati da udvostruči ulaganja na 30 milijuna €.

„ELENA je dobar primjer kako limitiran budžet može biti instrument sa kreditima EIB da bi se pomoglo ciljevima EU politike,“ izjavio je Phillipe Maystadt iz EIB-a. „Odaziv je pokazao da postoji pravi interes gradova i regija za pomoć na ovaj način.“

Više od 200 regija je tražilo informacije o ELENA-i. Projekt od 500 milijuna € u Barceloni će uštedjeti 280 GWh svake godine i smanjiti emsije CO2 za 200.000 tona. Još su četiri projekta vrijedna 500 milijuna € u završnim fazama te će početi u idućih 12 mjeseci, dodaje komisija.

Tehnička pomoć koju pruža ELENA može biti dana lokalnim tijelima ili drugim javnim tijelima koje se nalaze u državama koje su dio IEE sa strategijom zauzdavanja emisija CO2. Usluge koje pruža ELENA će pomoći dostizanju 20-20-20 cilja.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?