Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solarni zrakoplov Solar Impulse krenuo na put oko svijeta E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 20 Ožujak 2015 13:48

ABB, vodeća tehnološka grupacija za elektroenergetiku i automatizaciju, s ponosom prati zrakoplov Solar Impulse i njegovu posadu na prvom letu oko svijeta na kojem se za napajanje koristi samo sunčeva energija. Zrakoplov treba poletjeti iz Abu Dhabija u subotu prije zore.

2014. godine su ABB i Solar Impulse sklopili savez za inovacije i tehnologiju kako bi promovirali zajedničku viziju smanjenja potrošnje resursa i povećanja korištenja obnovljivih izvora energije.

"ABB je ponosan na sklapanje saveza za inovacije i tehnologiju s tvrtkom Solar Impuls, kao i na činjenicu da se nalazi u pratnji prvog leta oko svijeta na kojem se za napajanje koristi samo sunčeva energija", rekao je glavni izvršni direktor ABB-a Ulrich Spiesshofer. "ABB i Solar Impulse strastveno pomiču granice tehnologije i inovacija s ciljem da svijet učine boljim."

Tri ABB-ova inženjera su radila sa Solar Impulse timom, dajući doprinos projektu u vidu svoje stručnosti i iskustva. Oni su pomogli poboljšati dotok energije iz solarnih ćelija i unaprijediti elektroniku za punjenje sustava baterija u zrakoplovu.

Na planiranoj ruti zrakoplova u duljini od 35.000 kilometara, piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg će se izmjenjivati na dužnosti kako zrakoplov bude napredovao iz Abu Dhabija prema istoku. Zaustaviti će se u nizu gradova uključujući Muscat, Oman, Ahmedabad i Varanasi u Indiji, Mandalay u Burmi, Chongqing i Nanjing u Kini, i Havaje, Phoenix i New York u Sjedinjenim Državama, prije prelaska Atlantika na svom povratku u Abu Dhabi, gdje se njihov dolazak očekuje sredinom 2015. godine.

Najveći izazov na ovom putu će biti neprekidan let u trajanju od pet dana i noći preko velikog dijela Tihog oceana iz Kine na Havaje. Zrakoplov, koji se napaja preko 17.248 solarnih panela, će tijekom dana lebdjeti na visinama blizu 10.000 metara kako bi u potpunosti napunio svoje baterije da može ostati u zraku tijekom noći.

ABB-ov entuzijazam na projektu Solar Impulse ne proizlazi samo iz zajedničke vjere u inovacije i tehnologiju, već i iz slogana tvrtke: "Snaga i produktivnost za bolji svijet". Duh projekta Solar Impulse odražava težnje ABB-a prema poticanju operativne učinkovitosti, smanjenju potrošnje resursa, omogućavanju održivog prijevoza i povećanju prodora čiste, obnovljive energije.

(©Solar Impulse | Anna Pizzolante | Rezo.ch)

Kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača transformatora, elektromotora i pogona promjenjive brzine, ABB i njegovi proizvodi imaju značajnu ulogu u povećanju energetske učinkovitosti. ABB pogoni instalirani širom svijeta su primjerice uštedili više od 445 teravat-sati (TWh) električne energije u 2014. godini, što je jednako godišnjoj potrošnji od oko 110 milijuna europskih kućanstava.

Kao drugi najveći svjetski dobavljač solarnih pretvarača i jedan od najvećih dobavljača za vjetroelektrane, ABB je lider u učinkovitoj i pouzdanoj integraciji obnovljivih izvora energije u energetske mreže. ABB pomaže u izgradnji sveobuhvatne mreže za brzo punjenje električnih vozila u Europi i dobavlja ključnu opremu za najveću svjetsku mrežu brzih punjača za električne automobile u Kini.

"Kada govorimo o čistim tehnologijama za svjetsku uporabu, to nije san, već stvarnost. Zahvaljujući ABB-u one su dostupne na tržištu, te su već postigle uštedu energije ekvivalentnu potrošnji milijuna kućanstava", rekao je Piccard, švicarski pionir zrakoplovstva, član prvog tima koji je 1999. godine obišao Zemlju u balonu.

Borschberg vidi kako se "tehnologija mijenja puno brže nego što smo mogli zamisliti. Pravi je izazov izgraditi svijest koja nas potiče na razvoj u skladu s brzinom napretka tehnologije, a ABB proaktivno rješava taj izazov".

Od 2010. godine su Piccard, predsjednik projekta, i Borschberg, njegov glavni izvršni direktor, zajednički postavili osam međunarodnih zrakoplovnih rekorda na letovima iznad Europe, Sjeverne Afrike i SAD-a u prototipu zrakoplova sa solarnim napajanjem, uključujući rekord za trajanje, visinu i udaljenost leta.

Za više informacija o suradnji ABB-a na projektu Solar Impulse posjetite http://new.abb.com/betterworld.

Tags:     solar impulse      zrakoplov      solarni      abb      švicarska      put oko svijeta
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?