Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solarni fotonapon će dostići paritet mreže u 80% svijeta do 2017. godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 20 Ožujak 2015 10:36

Novi izvještaj MENA regionalne banke je pokazao da bi solar mogao dostići paritet mreže unutar dvije godine u 80% svijeta. Vodeća banka Bliskog Istoka, NBAD, je izvještaj predstavila u nedjelju, a u njemu je i ustvrdila da je nedavna DEWA solarna aukcija demonstrirala da je solar kompetitivan sa naftom na 10 dolara/barelu i plina na 5 dolara/MMbtu.

Državna banka Abu Dabija (NBAD) je predstavila svoj izvještaj Financiranje budućnosti energije na Forumu za svjetska financijska tržišta koji se trenutačno odvija u Abu Dabiju. Forum je zaključio da će zbog porast potražnje za energijom biti potrebno investirati čak 48 bilijuna dolara u investicijama tokom idućih 20 godina kako bi se pokrila rupa između ponude i potražnje.

NBAD je zaključio da će solarni fotonapon imati ključnu ulogu u pokrivanju potražnje za energijom zbog svoje sve veće kompetitivnosti. Ovo bi mogla biti i prava prilika za bankarski sektor da pomogne cijeloj regiji da nadvlada svoje energetske izaove. Nadolazeća "super regija" koju čini koridor zapad-istok od Afrike, kroz MENA-u do Azije će biti ključno područje što se tiće povećane potražnje za energijom.

Izvještaj postavlja četiri stupa razvoja:

1. Prvi kvantificira veliku priliku za obnovljive izvore energije s obzirom na porast potražnje za energijom u svijetu, te njihovu sve veću kompetitivnost (posebno solarnog fotonapona i kopnenog vjetra)

2. Drugi potvrđuje prirodnu troškovnu efikasnost korištenja obnovljivih izvora energije te uvažava ulogu energetske efikasnosti uključujući industrijsko korištenje

3. Izvještaj zaključuje da iako su tržišta lokalna, svjetke prilike postoje u smislu financiranja i opskrbe za OIE projekte. Jake lokalne incijative kao što je Masdar će omogućiti regiji da bude vodeća u pružanju "novih energetskih rješenja."

4. Završni stup je potreba za suradnjom između donosioca odluka i financijskog društva. S obzirom na ambicije i količinu investicija postojati će važna uloga za privatni sektor a time i financijere.

Inače sam izvještaj su napravili Sveučilište Cambridge, PwC Bliski Istok u suradnji sa Masdarom.

Izvor: www.pv-magazine.com

Tags:     solarni fotonapon      paritet mreže      mena      abu dhabi      nbad      forum      financijska tržšta
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?