Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija plime i oseke i valova u 2015. - konačni izlazak iz laboratorija E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 02 Ožujak 2015 12:16

Istraživanje i razvoj sektora plime i oseke i valova je dovelo industriju na početak komercijalnog razvoja, ali ipak će trebati još godine prije nego takvi uređaji dostignu mogućnost korištenja na svakoj lokaciji pokraj obale.

Tehnologije za iskorištavanje energije valova i plime i oseke se razvijaju više od 40 godina, ali se u ozbiljniji razvoj na području Europe krenulo tek zadnjih godina. I u SAD-u se kao dio Programa za dobivanje električne energije iz vode Odjela za energiju razvija veći broj inovativnih tehnologija koje koriste potencijale mora, te imaju najbolji potencijal da budu ekonomski iskoristive. Program je pokrenut 2008. godine, a danas u SAD-u ima 1.365 kW uređaja koji koriste valove i 1.350 kW uređaja za plimu i oseku sa svim potrebnim dozvolama koji bi se trebali uskoro instalirati. Ove godine se očekuje daljnji tehnološki napredak prototipova i prvih modela za demonstracijske projekte, a veći rast sektora u SAD-u se očekuje kada tehnološki troškovi postanu konkurentni sa lokalnim troškovima za energiju.

U Velikoj Britaniji je pak prošla godina bila zanimljiva i zbog postignutog napretka i novih prepreka. Sa pozitivne strane je u gradnju krenuo prvi sustav na plimu i oseku koji je dobio i financiranje, razvija se prvi zaljevski sustav koji bi koristio plimu i oseku, uređaji se i dalje testiraju, a istraživanje i razvoj se nastavljaju brže nego bilo gdje drugdje na planeti. Ipak problem postoji, a taj je nedostatak financiranja za sektor, te nedefinirana uloga morske energije. U Velikoj Britaniji se nalazi i najuspješniji uređaj Seagen od Marine Current Turbinesa (MCT) koji je do sada isporučio više od 9 GWh električne energije u elektroenergetsku mrežu. U ostatku svijeta je kao loša vijest stigla obavijest o propasti vodećeg Australskog tehnološkog developera Oceanlinxa, ali se zato očekuje krajnji razvoj Francuskog i Kanadskog sektora za tehnologiju  plime i oseke, te razvoj tehnologije valova u drugim Europskim zemljama i Australiji.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     plima i oseka      valovi      komercijalni razvoj      velika britanija      europa      sad      francuska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?