Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Bioenergija iz maslinovog ulja E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 22 Veljača 2010 22:23

Široko korišteno na Mediteranu i šire za kuhanje, maslinovo ulje i njegovi ostaci su također važan izvor bioenergije. Andy Allen izvještava iz Španjolske.

Na jugu Španjolske sadnice maslina pokrivaju više od 1,4 milijuna hektara. Većina tih sadnica se koristi za proizvodnju ulja iz tih maslina.

Procjenjuje se da proizvođači maslina godišnje stvaraju kao nusprodukt 1,3 milijuna tona grubog ulja godišnje. Već od davnih vremena se drvo od maslina koristilo kao gorivo u ruralnim kućama, ali tek zadnjih 15 godina postoji pokret koji promovira ideju da se ostatak ulja koristi kao izvor bioenergije. U 1995. godini otvoreno je prvo postrojenje pokretano sa ostacima ulja i to u provinciji Cordoba u središnjoj Andaluziji.

U Andaluziji trenutačno postoji 15 postrojenja koja koriste maslinovu biomasu, i oni imaju snagu od 164 MW, prema podacima od Marie Jose Colinet iz Andaluzijske Energetske Agencije. Još tri će ih ući u pogon ove godine sa ukupnom snagom od 21 MW.

S obzirom da je Španjolska jedan od svjetskih lidera za obnovljive izvore (u sektoru fotonapona i vjetra), ne čudi da se razvila industrija oko ovog izvora bioenergije. Unatoč tome u samoj Španjolskoj vlada mišljenje da se sektor bioenergije nije zadovoljavajuće razvio.

2001. se predviđalo da će do 2011. zemlja imati 3 GW instaliranih elektrana na bioenergiju, a iako je to bilo preoptimistično, 638 MW koji su instalirani u Španjolskoj su daleko ispod realnih očekivanja.

Prema tome, sada budućnost maslinove bioenergije u Španjolskoj stoji na raskrižju. Razlog tome je kompleksna priroda same biomase i logistike iza njenog skupljanja, čime je došlo do nejednolikog razvoja u samom sektoru. Willstedt objašnjava da je glavni problem što ljudi nisu bili svjesni koliko će koštati skupljanje i transport biomase do postrojenja.

Prema Marie Jose Collinet svaki hektar maslina stvara godišnje 3 tone maslina kao i otprilike 3 tone potkresanog drveta i dodatno stvara 2 tone orujillo – to je energetski bogata supstanca stvorena nakon što se ulje mehanički i kemijski ekstraktira iz maslinove pulpe. Sam Orujillo je lagan za skupiti i transportirati sa izvora. Zbog toga se orjillo većinom koristi kao izvor energije u postrojenjima u Andaluziji. Nažalost zbog boljih cijena u Italiji i Velikoj Britaniji se veliki dio orujilla izvozi, zbog čega većina postrojenja koja ih koriste u Španjolskoj prolaze kroz teška vremena.

Puno gora je situacija sa potkresanim drvetom koje se skoro uopće ne iskorištava. Prema trenutačnim procjenama samo 14% se koristi za bioenergiju, a prema procjenama Andaluzijske Energetske Agencije, da se iskorištava sve to drvo dobilo bi se 200 MW električne energije.Tek zadnje 2 godine su postrojenja počela koristiti tu energiju te se samim time nije još razvila industrija koja skuplja to drvo, pa i zbog toga sve zaostaje.

Postoje i kontroverze u pitanju da li bi uzgajivači maslina trebali zaraditi išta za davanje tih ostatak drveta bioenergetskim kompanijama. To je stvorilo amonizitet između pojedinih proizvođača i bioenergetskih kompanija jer proizvođači misle da trebaju dobiti više novaca. Kompanije pak tvrde da im tarifa nije dovoljno velika da mogu plaćati proizvođače.

Još se ne zna da li će država povećati feed-in tarife za bioenergiju ali to nije vrlo realno zbog trenutačne ekonomske krize.

U svakom slučaju ako se nadvladaju logistički i regulatroni problemi bioenergije, Andaluzija će dobiti još jednu jaku industriju.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?