Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Obnovljivi izvori energije bi mogli pokriti 60% potreba za električnom energijom Europske Unije do 2030. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 25 Veljača 2015 13:33

Studija koju je izradio DNV GL za Europsku komisiju tvrdi da je 60% integracija obnovljivih izvora energije u Europsku prijenosnu mrežu isplativa do 2030. godine uz odgovarajuću regulatornu i infrastrukturnu potporu.

Studija koju je ovaj tjedan objavio DNV GL, a koja proučava potencijalni utjecaj obnovljivih izvora energije na lokalne i regionalne prijenosne mreže u Europi, tvrdi da bi se današnji izazovi veće integracije mogli izbjeći uz pomoć većeg broja tehničkih i regulatornih mjera.

DNV GL je studiju Integracija obnovljivih izvora energije unutar Europe izradio uz pomoć Imperial College London i NERA Economic Consulting, a ona se vrlo pozitivno izjašnjava za veću integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije kao što su solarne elektrane ili vjetroelektrane, te naglašava bolju infrastrukturu na kontinentu za postizanje tog cilja.

Jedan od glavnih načina kojima bi se to moglo postići je korištenje tehnologija pametnih mreža čime bi se smanjila potreba za ekspanzijom samih mreža. Prema studiji najbolji način integracije velike količine solara i vjetra je balansirana geografska distribucija što bi značilo i izgradnju na lokacijama koje nisu optimalne što se tiče resursa, ali jesu bliže centrima sa maksimalnom potražnjom.

Osim tehničkih mjera, moraju se razviti i tržišni instrumenti koji će potaknuti paralelnu ekspanziju obnovljive proizvodnje i mrežne infrastrukture, čime bi se promovirala balansirana i decentralizirana proizvodnja, te potaknuo razvoj inovativnih tehnologija.

Izvor: www.pv-magazine.com

Tags:     obnovljivi izvori energije      europska unija      potreba      električna energija      prijenosna mreža
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?