Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kako je u Njemačkoj došlo do negativnih cijena električne energije? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 19 Veljača 2015 21:42

Jedan od vodećih Njemačkih instituta Agora je tokom prošle godine napravio studiju o negativnim cijenama električne energije koje su se prema pretpostavkama počele događati u toj državi zbog velike penetracije obnovljivih izvora energije u elektroenergetsku mrežu, a time i na tržište električne energije.

Cijela studija koja ima 84 stranice, a napisana je na Njemačkom jeziku je dostupna ovdje. U ovom članku ćemo samo prenijeti sažetak studije sa glavnim zaključcima iste.

Pojam negativne cijene električne energije predstavlja slučaj u kojem proizvođači električne energije plaća potrošačima odnosno opskrbljivačima da kupuju njihovu električnu energiju. Između prosinca 2012. i prosinca 2013. godine se taj slučaj u Njemačkoj dogodio tokom 97 sati zbirno, uz prosječnu negativnu cijenu električne energije od 41 €/MWh. Tokom početka 2014. godine se taj trend nastavio uz sve veću učestalost tokom dana. Mnogi tvrde da je to povezano sa velikom penetracijom obnovljivih izvora energije, ali podaci o udjelu proizvodnje iz obnovljivih izvora energije pokazuju da udio OIE ni u jednom trenutku nije bio veći od 65%. Stoga se OIE ne mogu smatrati isključivo odgovornima za ovaj trend.

Ova studija je pokušala identificirati sve razloge zašto se negativne cijene događaju, te je došla do vrlo zanimljivih zaključaka. Ukratko, do negativnih cijena električne energije dolazi zbog male fleksibilnosti trenutačnog sustava. S obzirom da cijenu trenutno plaćaju krajnji kupci kroz veću naknadu za proizvodnju iz OIE potrebno je sa regulatorne strane tu fleksibilnost povećati.

Agora je u studiji došla do četiri glavna zaključka i preporuke, a to su:

1. Negativna cijena električne energije nije loša stvar, ali ona prilično opterećuje naknadu za OIE.

Sama negativna cijena električne energije je povezana sa principom rada elektroenergetskog tržišta prema kojem ponuda i potražnja diktiraju cijenu. Ona bi trebala utjecati na veću fleksibilnost proizvođača i opskrbljivača koji bi trebali bolje upravljati sustavom. Obnovljivi proizvođači u to doba pak prodaju svoju električnu energiju na tržištu kroz svoju tarifu, te je u to doba negativna cijena Njemačku koštala skoro 90 milijuna eura. Sa sve većim udjelom OIE ova suma bi mogla postati i veća.

2. Negativna cijena elekrične energije ne nastaje zbog većeg udjela obnovljivih izvora energije nego zbog male fleksibilnosti termoelektrana.

Analiza je pokazala da tokom svih 97 sati negativne cijene električne energije proizvodnja iz obnovljivih izvora energije ni u jednom trenutku nije bila veća od 65%. Tokom tog perioda velike penetracije OIE se proizvodnja iz plinskih elektrana i termoelektrana na drveni ugljen smanjila na nulu, ali se proizvodnja iz nuklearnih elektrana smanjila za samo 35% dok su termoelektrane na smeđi ugljen smanjile proizvodnju za samo 50 do 60%. Termoelektrane toplane su pak nastavile sa uobičajenom proizvodnjom. Ukupno u svakom trenutku konvencionalne elektrane proizvode 20 do 25 GW električne energije. Problem je u trošku i vremenu paljenja i gašenja elektrana, trenutačnih pravila balansiranja sustava i drugih sekundarnih usluga.

3. Bez boljeg upravljanja konvencionalnim elektranama tokom niske potražnje za električnom energijom i s velikim udjelom OIE će  se broj negativnih sati električne energije drastično povećati.

Do 2022. godine će sa većom količinom OIE elektrana broj sati sa njihovom proizvodnjom većom od 65% biti veći od 1.200. Udio od 65% i više je doba kada danas dolazi do negativnih cijena električne energije. Ukoliko udio proizvodnje iz konvencionalnih elektrana ostane na 20 do 25 GW to znači da će Njemačka imati negativnu cijenu električne energije tokom više od 1.000 sati do 2022. godine. To znači da bi one OIE elektrane koje se nalaze na direktnom tržištu morale ugasiti proizvodnju jer bi ista bila neisplativa unatoč tome što je njihova cijena goriva nula, a s druge strane oni OIE projekti koji bi još imali feed-in-tarifu bi proizvodili, ali bi njihov trošak još više povećao cijenu električne energije za krajnje potrošače.

4. Manja fleksibilnost je povezana i sa regulatornim okvirom, te bi se isti trebali riješiti uz pomoć direktive o fleksibilnosti koja bi uklonila sve barijere.

Različita pravila danas koče veću fleksibilnost konvencionalnih elektrana, te su stoga i ona donekla kriva za negativne cijene električne energije. Promjenom današnje regulative za sistemske usluge bi se tržištu omogućila adekvatna fleksibilnost. Novi zakon za fleksibilnost bi između ostaloga trebao modernizirati natječaje za sistemske usluge, omogućiti veću fleksibilnost elektrana toplana, te omogućiti proizvodnju iz električne energije u toplinsku energiju, reformirati naknade za OIE, te povećati fleksibilnost OIE sustava i omogućiti bolje i fleksibilnije upravljanje ponudom i potražnjom.

Tags:     agora      negativna cijena      električna energia      obnovljivi izvori energije      fleksibilnost      konvencionalne elektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?