Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Pogled na geotermalno tržište 2015. godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 19 Veljača 2015 21:37

Iako je teško raspravljati o geotermalnoj industriji na godišnjoj razini čini se da će ove godine doći do značajnog razvoja iste.

Tržište je prošle godine instaliralo oko 600 MW, što je manje od planiranih 1.000 MW. Ipak, Geotermalna udruga za energiju (GEA) najavljuje stabilan godišnji rast tokom iduće tri četiri godine u iznosu od 600 MW. Što se tiče pojedinačnih tržišta počela su rasti tržišta u Istočnoj Africi, Turskoj, Središnjoj Americi i Azija-Pacifik dok je tržište SAD-a praktički stalo. Ipak, u SAD-u je u najavi dosta velika količina projekata, te se samo u Indoneziji planira više.

Tržište u SAD-u je u problemima ponajviše zbog nepovoljne politike, visokih početnih troškova i nesigurnosti resursa. Neizvjesnost se očekuje i u budućnosti ali postoje šanse za daljnji razvitak tržišta pogotovo u Kaliforniji gdje se razvija Salton Sea inicijativa koja ima potencijal od čak 3 GW. Cilj projekta je spasiti sve manju količinu vode koja se nalazi u dolini Imperial.

Što se tiče tržišta geotermalnih toplinskih pumpi u SAD-u one su nakon nekoliko slabijih godina prošle godine ostvarile rast u odnosu na godinu ranije. Od 2011. do 2013. je tržište svake godine padalo, a ove godine se očekuje novi rast od 10 do 15%. Komercijalno tržište je posebno bilo uspješno pošto sve više organizacija koristi prednosti toplinskih pumpi - od škola do muzeja i knjižnica. Jedan potencijalni problem je što porezne olakšice od 30% za taj sektor istječu krajem iduće godine, ali se očekuje da će biti produžene do 2020. pogotov zbog male veličine samog tržišta.

I dok je tržište SAD-a za geotermalne elektrane praktički stalo ove godine, u svijetu je ostvaren solidan rezultat - pogotovo u regijama sa dobrim poticajima, odličnim resursima i uz pomoć velikih institucija kao što su Svjetska banka i Afrička banka za razvoj. U Keniji je tako u pogon ušlo 280 MW, i iako se to ne čini kao puno treba uzeti u obzir da je u Keniji ukupno instalirano 1.600 MW elektrana. Kenija planira dodatnih 5 GW do 2030. godine, te dobru feed-in-tarifu u iznosu od 8,5 centa po kWh. Iako mnogi smatraju da je 5 GW do 2030. pretjerana brojka očekuje se godišnji rast od 200 MW u dogledno vrijeme.

Turska također ima dobru  feed-in-tarifu od 10 centi po kWh uz dodatni bonus za lokalni udio koji može biti od 7 do čak 30 centi po kWh. Razvija se veliki broj projekata, a neke tvrtke planiraju i gradnju tvornica. Dodatni poticaj sektoru daju banke za razvoj koje financiraju najrizičniji dio posla, a to je procjenu resursa uz probna bušenja. Oni to financiraju u istočnoj Africi i Latinskoj Americi i time olakšavaju posao privatnim financijerima.

Što se tiče zemalja u kojima bi se u budućnosti mogao očekivati veći rast to su u prvu ruku Etiopija, Tanzanija, Ruanda i Uganda koje sve guraju sličan geotermalni program.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     pogled      geotermalne elektrane      tržište      afrika      sad      indonezija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?