Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

IREC izdao izvještaj o stanju distribuirane električne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 16 Veljača 2015 22:06

Nova studija IREC-a se fokusira na promjenu uloga potrošača, elektroprivreda i regulatora unutar regulatornog okvira za proizvodnju električne energije.

IREC-ov (Međudržavno vijeće za obnovljive izvore energije) izvještaj "Olakšavanje tranzicije prema više distribuiranom elektroenergetskom sustavu" daje jedinstveni pogled za olakšavanje te tranzicije te predlaže pet pristupa za državne regulatore elektroprivreda. Ti regulatori će prema IREC-u na kraju omogućiti tranziciju kroz pravila i regulativu koja upravlja elektroenergetskim sustavom i elektroprivredama.

Moderna elektroenergetska mreža će omogućiti priključivanje više čiste energije na mrežu što uključuje i distribuiranu proizvodnju. Ona također mora omogućiti integrirano planiranje resursa, dvosmjerni tok informacija i električne energije te povećanu sigurnost, otpornost i dostupnost. Lakši razvoj prema takvom sustavu će biti moguć ukoliko dođe do proaktivnih smislenih regulatornih reformi.

IREC stoga preporuča regulatorima pet praktičnih "puteva" koji uzimaju u obzir promjenu uloga i interese potrošača i elektroprivreda:

1. Povrat troškova - regulatori bi mogli promijeniti okvir za dobivanje poticaja koji potiče velike, kapitalne investicije prema poticajima za investicije koji potiču razvoj distrbuiranih, dinamičnih, održivi elektroenergetskih sustava. Mehanizimi za postizanje tog cilja bi mogli biti prihodi povezani sa performansama i razdvajanje prihoda.

2. Dizajniranje cijena - ovo je jak alat koji reflektira alokaciju troškova potrošačima, a koje donose regulatori i elektroprivrede. Oni također mogu slati signale potrošačima na koji način bi se trebali ponašati te bi stoga trebali biti transparentni. Jedan od načina je dati veći broj servisa, te stvoriti atraktivne ponude.

3. Strateško planiranje elektroprivreda - općenito bi se isti trebao razvijati tokom vremena u skladu sa javnim interesom. Unatoč tome regulatori bi trebali tražiti detaljnije strategije elektroprivreda čime bi se one potaknule da rade za interes potrošača.

4. Pristup podacima - sa tehnološkim razvojem elektroprivrede dobivaju sve više podataka koje mogu promijeniti način upravljanja i razumijevanja samog sustava odnsno potrošača. Ovakve informacije mogu biti zanimljive i trećim stranama, kao i regulatorima i drugim tijelima koje nadziru rad i evoluciju mreže. Regulatori bi stoga morali razmisliti kako dopustiti pristup podacima mreže i potrošača uz maksimalnu sigurnost podataka.

5. Pristup mreži - mnogi regulatori imaju iskustva s problemima kada treća strana dobije pristup elektronergetskoj mreži. Sa rastom distribuirane proizvodnje morati će se razviti novi načini razumijevanja tih problema. Efektivna integracija distribuirane proizvodnje u mrežu koja mora biti unaprijeđena na adekvatan način će biti važna komponenta politike.

Cijeli izvještaj na engleskom jeziku moguće je skinuti ovdje.

Tags:     irec      elektroprivreda      regulatorni okvir      električna energija      distribuirana proizvodnja
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?