Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

IEA objavila izvještaj prema kojem temperaturni koeficijent ima ključnu ulogu u performansama fotonaponskog sustava E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 22 Siječanj 2015 13:17

Zadnji izvještaj IEA-e (Međunarodne energetske agencije) koji se bavi dugoročnom analizom fotonaponskih sustava je označio ulogu ambijentalne temperature kao ključne u dugoročnim performansama fotonaponskog sustava.

Iako je utjecaj u toplim i vlažnim regijama kao što je u Indiji već dokumentirano utjecao na degradaciju performansi sustava najnoviji IEA-ina studija pod nazivom “Report IEA-PVPS T13-05:2014 Analysis of Long-Term Performance of PV Systems” ukazuje na veći utjecaj više ambijentalne temperature na performanse u zemljama kao što je Italija, te pokazuje zanimljive statističke razlike u proizvodnji na sjeveru i jugu zemlje.

Studija pokazuje da unatoč velikoj osunčanosti na jugu i sredini Italije, fotonaponski sustav na jugu (mali i veliki) tipično imaju manji omjer performansi nego elektrane u središnjoj regiji i to zbog viših ambijentalnih temperatura. Ipak, obje regije imaju bolje rezultate od sjevera gdje su niže ambijentalne temperature, ali je i puno manja osunčanost.

Studija je također pokazala da u sjevernim regijama kao što je Nizozemska, omjer performansi fotonaponskog sustava može dostići prosjek od 82,1% naspram 73,2% tokom ljetnih mjeseci.

Analiza je napravljena korištenjem podataka sa više od 600 fotonaponskih elektrana u ključnim zemljama svijeta, te se njihova proizvodnja može primarno gledati kroz osunčanost i razliku klimatskih uvjeta. Fotonaponski sustav optimalne performanse zapravo postiže kada je ambijentalna temperatura manja od -5 stupnjeva celzijusa, te pada na 65% kada je temperatura veća od 25 stupnjeva celzijusa.

Izvor: www.pv-tech.org

Tags:     iea      fotonaponski sustavi      indija      studija      italija      performanse
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?