Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

ABB i Solar Impulse se pripremaju za povijesni let oko svijeta E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 22 Siječanj 2015 12:19

Solar Impulse, sa sjedištem u Švicarskoj je danas izjavio da će započeti svoj povijesni let u Abu Dhabiju u periodu od kraja veljače do početka ožujka. Tijekom 2014. godine ABB i Solar Impulse su osnovali inovacijski i tehnološki savez s ciljem poticanja zajedničke vizije smanjenja potrošnje resursa i povećanja korištenja obnovljivih izvora energije.

"Solar Impulse će inspirirati nove generacije na prihvaćanje inovacija i tehnologije za rješavanje najvećih izazova na planetu", rekao je glavni izvršni direktor ABB-a Ulrich Spiesshofer. "ABB će pratiti Solar Impulse tim na svakoj milji njegovog putovanja."

Tri ABB-ova inženjera su se pridružila Solar Impulse timu te će svojom stručnošću i strašću doprinositi misiji. Njihov rad uključuje poboljšanje sustava kontrole za operacije na tlu, poboljšanje elektronike za punjenje sustava baterija u zrakoplovu i rješavanje prepreka koje će se pojavljivati usput na ruti.

Na planiranoj ruti zrakoplova u duljini od 40.000 kilometara, piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg će se izmjenjivati na dužnosti kako se zrakoplov bude zaustavljao u gradovima, uključujući Muscat, Oman, Varanasi i Ahmedabad u Indiji, Chongqing i Nanjing u Kini, Phoenix, Arizona u SAD-u. Također će se zaustaviti u Europi i Sjevernoj Africi.


©Solar Impulse | Anna Pizzolante | Rezo.ch

Među izazovima koji stoje pred misijom prije nego što se ona okonča u Abu Dhabiju sredinom 2015. godine, će biti i neprekidan let u trajanju od pet dana i noći iz Kine na Havaje. Zrakoplov, koji se napaja sa preko 17.248 solarnih ćelija, će tijekom dana lebdjeti na visini većoj od Mount Everesta kako bi u potpunosti napunio svoje baterije da može ostati u zraku tijekom noći.

ABB-ov entuzijazam na projektu Solar Impulse proizlazi ne samo iz zajedničke vjere u inovacije i tehnologiju, nego i iz i iz slogana tvrtke: "Energija i produktivnost za bolji svijet". Duh projekta Solar Impulse odražava težnje ABB-a prema poticanju operativne učinkovitosti, smanjenju potrošnje resursa, omogućavanju održivog prijevoza i povećanju prodora čiste, obnovljive energije.

Piccard je izjavio kako je doprinos ABB-a i ABB-ovih vodećih tehnologija koje omogućuju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i potiču učinkovitost Solar Impulse tima, pridonio njihovom trudu da pokažu moć inovacije i čiste tehnologije.

"To je ono što svijet treba", rekao je Piccard, pionir švicarskog zrakoplovstva, koji je bio dio prvog tima koji je obišao zemlju u balonu 1999.godine. "U protivnom ćemo izgubiti sve naše prirodne resurse."

Od 2010. godine su Piccard, predsjednik projekta, i Borschberg, njegov glavni izvršni direktor, zajednički postavili osam međunarodnih zrakoplovnih rekorda na letovima iznad Europe, Sjeverne Afrike i SAD-a u prototipu aviona sa solarnim napajanjem, uključujući rekord za trajanje, visinu i udaljenost leta.

ABB pozdravlja i dijeli tu viziju, dok priprema ovog putovanja pobuđuje novo zanimanje za aeronautiku, čistu tehnologiju i obnovljive izvore energije.

Za više informacija o suradnji ABB-a na projektu Solar Impulse posjetite http://new.abb.com/betterworld.

Za više informacija o projektu Solar Impulse, posjetite www.solarimpulse.com.

Tags:     solar impulse      abb      solarni zrakoplov
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?